fbpx

Måla (om) murstock med limfärg

Frågeställare: Carin R
Hej! Har tvättat av en del gammal limfärg från vår murstock. Kan jag måla på ny nu utan att isolera den gamla färgen (har läst om att pensla med utspädd lättmjölk mm.)? Och hur gör jag med lagningen? Vi har lagat med c-bruk men det känns som om det skulle vara lite slätare. Bara slipa eller kan vi lägga på något annat över innan målning? Och där jag köpte ingredienser till limfärgen sa de att jag kunde måla 2 gånger utan problem, men nu har jag läst på nätet och känner mej mest förvirrad… Tydligen viktigt att det ska målas vått i vått. Det är mindre än 4 m2 som ska målas så jag tänker att jag borde hinna med två gånger innan det torkar (iaf en gång extra på lagningen). Eller ska jag måla en gång, låta det torka och sedan späda ut med lite mer vatten och måla igen? Och i såfall med hur mycket vatten? Eller ska jag ”isolera” färgen med något mellan strykningarna? Så fråga 1; Hur släta till lagningen på bästa sätt? Fråga 2; Hur målar murstocken på bästa sätt? Tacksam för svar! Vänliga hälsningar Carin R

Svar:
Fråga 1: Stryk med limfärg 1 gång, lite utspädd. Låt torka. Fråga 2: Gör en svag såpablandning och stryk hela spisen och sedan börja på en gång och stryk hela spisen med limfärg. Alltid svårt att måla limfärg på limfärg för den hugger direkt. Hade nog varit bättre att lagat med ett hydraliskt kalkbruk. Men gjort är gjort.

keyboard_arrow_up