fbpx

Luftspalt och vindskyddspapp

Frågeställare: Thomas
Vi har ett trähus med brutet tak och i dagsläget är det utifrån: oljehärdad board – brädor – 125mm luft – vanlig board(masonit). På kortet jag skickar med har vi tagit bort den inre masoniten och lagat taket. Nu vill vi isolera den delen av ”väggen” på övervåningen som är tak. Den riktiga väggen är stående timmer så den är ok, men delen av innerväggen som är tak är bara brädor-luft-masonit, så där vill vi isolera.

Vår tanke är att isolera med linullsskivor på rulle, så vi kan göra litegrann efterhand och själva, istället för att spruta in t.ex cellulosafiber. Jag har försökt läsa på hur man skall göra och har nu listat ut att man innerst bör ha en luftspärrpapp. Men vad man skall/bör ha ytterst är det lite oklart med. Konkreta frågor:

1. vindskydd:
bör vi ha en vindskyddspapp utanpå isoleringen? Sådan hittar jag bara som är asfaltimpregnerad, och det känns som om det skulle bli lite för tätt, eller?. luftspärrpappen är diffusionsöppen men konvektionstät, så det låter för mig som att den skulle bli en bra papp att använda både på in-och utsida isoleringen, eller?
2. luftspalt:
Tycker du man bör ha en luftspalt utanför denna vindskyddspappen? Några mm räcker eller? Nu är ju yttertaket klätt med oljehärdad board, som inte släpper igenom fukt, så det kanske kan vara bra att takbrädorna inte blir helt inpackade mellan board och vindpapp utan får lite luft på sig, eller vad tror ni?

Svar:
Jag tycker du har gjort ett klokt val när du väljer linisolering vilket har samma egenskaper som annan cellulosaisolering men finns i skivor vilket jag förstår att du föredrar i detta fall. För alla sorters isolering gäller att det skall vara lufttätt runt isoleringen så att du inte får några luftrörelser i isoleringen, vilket minskar isoleringsförmågan väsentligt.
Fukt vandrar inifrån och ut därför skall du ha en ångbroms på insidan.
Den luftspärrpapp som säljs tillsammans med linisoleringen är ett bra val. Det finns också många andra fabrikat på liknande material. Plast som många använder bör/behöver du inte använda i detta fall eftersom linisolering både kan uppta och avge fukt.
Angående din fråga vad du skall ha på utsidan mot yttertaket så tycker jag du kan lägga isoleringen direkt mot de brädor som finns där under förutsättning att du inte har något luftdrag från takfoten.
Lycka till med din linisolering!

keyboard_arrow_up