fbpx

Limfärg blev fläckig och gulaktig

Vi har gjort vårt allra bästa att läsa på allt vi kan om limfärg innan vi satte igång och försökt följa goda råd, men tror att bristen på erfarenhet satt lite krokben för oss. Vid renovering konstaterade vi att kökstaket (brädtak) var målat med limfärg som nu flagnade och grånat. Vi tvättade rent så gott vi kunde och grundade därefter med linoljefärg utspädd med balsamterpentin.
Limfärgen blandades med 10 kg krita och 5 liter tapetklister, så som vi förstod receptet vi hittade på Skansen.se (tapetklistret från Lim & Handtryck). Och färgen testades först på en övergiven bit spännpapp och uppfyllde de ställda kraven på att täcka och inte flagna.

Så vi satte igång att måla. Vi upplevde dock under målningen att det kändes som att det var svårt att få den att täcka. Eftersom vi förstått att det färgen täcker först när det torkat försökte vi att inte oroa oss för mycket (det hade ju täckt på pappbiten).
Nästa morgon visade det sig dock att våra farhågor besannats denna gång. Färgen känns väldigt ojämn och med dålig täckning för det mest. Det blev även gulnat runt kvistar och endel brädor kändes gulaktiga överlag (särskilt där färgen hade bättre täckning).

Kvistarna beror nog på att vi naivt trodde att de inte skulle behöva schellack eftersom vi inte såg några täcken på missfärgningar i originalfärgen, så det kan vi enkelt åtgärda innan vi gör ett nytt försök. Är dock nyfiken på varför det inte syntes missfärgningar innan men att det uppstod när vi målade med ny limfärg.
Vi testade som sagt färgen innan vi målade för att se att den inte sprack när vi vek pappbiten, nästa morgon hade dock detta ändrats så antagligen hade färgen inte torkat helt när vi gjorde testet. Bör vi tvätta bort all färg och börja om för att undvika att färgen flagnar längre fram? Eller kan vi måla schellack över limfärgen och måla över med limsvagare färg för att få bättre täckning? Och vad kan den gulaktiga missfärgningen på hela brädor bero på och kan vi åtgärda det?
Många frågor som jag hoppas vi kan få råd på, för trots missfärgningar så ser vi hur fint det blir med limfärgen och hoppas kunna slutföra det vi påbörjat. Stort tack på förhand!

Svar:

Jag kan tänka mig att grunden ( linoljefärg spädd med terpentin ) inte fått torka riktigt. Och hur mycket spädes den, bör spädas 40-50 %.  Och strykas på tunt. Schellackering är alltid säkrast att göra. Sen är frågan vilken krita har man gjort på. Sjöhästens är alltid att rekommendera. Nästa steg är att tvätta ner all limfärg och schellackera kvistar. Låta taket torka riktigt. Sedan är jag en som förespråkar benlim istället för tapetklister. Men det är en smaksak. Prova att stryka 2 kvadrat nästa gång för att se så att det inte blir genomslag igen.