fbpx

Isolering av timmrad yttervägg.

Hej,
Vi håller på att renovera vårat vardagsrum. Vi har nu kommit till den stora frågan om isolering av ytterväggar. Hur ska man tänka?
Tidigare satt det papp på insidan, 45mm isolering och sedan gips.
Vi hade en snickare av del äldre gardet här som förespråkade vindpapp under panelen på utsidan, glasullsisolering samt plast innan ytskikt på insidan? Vi är skeptiska till plasten, hur ska man tänka? Huset ventileras med självdrag och har två aktiva eldstäder i samma plan.

Svar:

Är man intresserad av att förbättra sin isolering i sitt timmerhus kan man tilläggsisolera det, det vanligaste är nog från utsidan men det kan krävas större ingrepp. Det viktigaste är dock att motverka drag, det kyler ner rummen mer, köpa några rullar lindrev och kanske låna en värmekamera för att se om det drar extra mycket någonstans, ofta är det vid hörn och främst där golv möter vägg.
Vill man ha släta innerväggar men vill undvika isolering kan man pappspänna direkt på timmerväggen. Vill man isolera bör man använda sig av en isolering som är så naturlig som möjligt, lin, hampa, ull, för att nämna några, sedan kan man välja vilken väg man vill gå med ytskikt, panel eller papp. Det finns ju diffusionsöppna ångbromsar man monterar på husets varma sida, men det är inte säkert att det blir bättre för att man har en, saknar övriga huset ångbroms känns det inte som att det kommer få den effekt man söker. Läs mer om isolering i Energiboken.
Man kan ju också lerklina väggarna, har man dessutom två eldstäder så bidrar det ju till ventilationen.
Plast, gips och glasull bör man alltid undvika i äldre byggnader.
Frågan är besvarad av Anton Björklund
keyboard_arrow_up