Lägga nytt brädgolv på mullbänk

Hej, Sent omsider har jag förstått att jag inte ska ha täta golv på mullbänken från 1870! Bjälkarna ligger i sand, det finns ingen isolering men golvet är varmt så det behövs inte. Nu ska jag byta köksgolv och undrar hur det nya brädgolvet ska läggas.
Är det lämpligt med plankor utan not och fals?
Ska plankorna läggas flytande och måste man isf efterjustera när de torkar? – Antar att man inte ska skruva fast dem i bjälkarna?
Vilken dimension är lämplig? Längesen jag såg det nu, men jag gissar att avståndet mellan bjälkarna är 100-120cm.

Svar:

Ett spontat brädgolv blir mindre sviktande eftersom trycket sprids till flera brädor och dessutom tätare mot eventuellt golvdrag när fyllningen har satt sig. Men med så länga bjälkavstånd är det viktigt att välja rejäla plank för att minska svikten, gissningsvis från 3 – 3,5 cm och tjockare. Jämför och testa med några lösa brädor. Passa på att lägga lindrev som är lite elastiskt längst ut mot ytterväggarna för att minska drag som ofta kommer från ytterväggarna när fyllningen har satt sig efter några år. Använd torrt virke så blir gliporna mindre. Kan ni leva med lite klapprande golv en säsong så kan ni annars skruva fast dem efter det men ett skruvat golv blir mer stabilt och tystare. Fördelen med skruvar är att det annars är ganska enkelt att skruva loss och banka ihop om det skulle behövas. Tänk på att alla trägolv rör sig lite med årstidsväxlingarna och behöver lite rörelsemån, virket är normalt som störst på hösten och som minst i februari.

Meny

Innan du frågar

Ställ en fråga (gammal)

Anmälan Byggnadsvårdsläger

  • OBS! Lägren kan i de flesta fall tillgodose kost vad gäller allergi eller vegetarisk mat, dock ej specifika dieter).
    Observera att lägret blir billigare med ett medlemskap (dock ej för trädgårdslägret som redan är nedsatt i pris).
    Här godkänner du att bilder som tas på lägerdeltagarna kan komma att användas av Svenska byggnadsvårdsföreningen i marknadsföringen för byggnadsvårdslägren. Marknadsföringen innefattar bland annat hemsida, sociala medier och tidningen Byggnadskultur. Att godkänna är frivilligt, men vi är tacksamma för alla möjligheter att kunna sprida byggnadsvården i våra kanaler.

LÄGG TILL DITT ARRANGEMANG

januari 2020
mars 2020
Inget evenemang hittades!