fbpx

Isolera vattenledning i mullbänk

Vi har haft problem med att vattnet fryser i ledningarna vinterdagar när temperaturen sjunker under ca 15 grader. Vi står just nu mitt uppe i att riva ut kök och golv för att åtgärda mullbänken som sjunkit undan på sina ställen. Det ser ut som att vattenledningen är ingjuten i cement eller liknande tillsammans med en värmeslinga. Vi tror dock att värmeslingan för längesedan givit upp (troligen från 70-talet). Förhoppningsvis blir situationen bättre när stenmur och mullbänk åtgärdas men vår fråga är hur vi bör åtgärda vattenledningen. Finns det bättre lösningar än elektrisk värmeslinga som kan lägga av och då blir mycket svår att åtgärda utan att riva upp kök och golv igen?
Tack på förhand för tips och förslag!
Jessica

Svar:

Om vattenledningen ligger för grunt vid husgrunden och marken utanför finns risk för frysning, kolla med er kommun vilket som är frostfritt djup. Om det är för svårt att sänka vattenledningen till frostfritt djup är värmeslinga en möjlighet men som sagt kan ju tekniken gå sönder. Cementen låg nog bara som tätning genom grunden. Men situationen kanske som sagt förbättras genom restaureringen av mullbänk och grundmur. I vissa fall kan en isolering av vattenledningen utanför huset förbättra säkerheten och man kan även lägga ledningen i ett yttre, isolerat rör – som en kulvert – i genomföringen genom grunden med tätning i rörändarna så att inte fukt kan tränga in och så att inte heller småkryp kan komma in i värmen.

Meny

Innan du frågar

Ställ en fråga (gammal)

Anmälan Byggnadsvårdsläger

    OBS! Lägret i Näverkärr är nu fullt.
  • OBS! Lägren kan i de flesta fall tillgodose kost vad gäller allergi eller vegetarisk mat, men inte alltid specifika dieter. Var noga med att ange vad du har för matpreferenser så att lägret kan ta ställning till om det går att ordna.
    Observera att du behöver vara medlem i föreningen för att kunna delta på något av våra läger. Här kan du läsa mer om medlemskapen: https://byggnadsvard.se/medlem/medlemskap
    Här godkänner du att bilder som tas på lägerdeltagarna kan komma att användas av Svenska byggnadsvårdsföreningen i marknadsföringen för byggnadsvårdslägren. Marknadsföringen innefattar bland annat hemsida, sociala medier och tidningen Byggnadskultur. Att godkänna är frivilligt, men vi är tacksamma för alla möjligheter att kunna sprida byggnadsvården i våra kanaler.

LÄGG TILL DITT ARRANGEMANG

maj 2020
juni 2020
Inget evenemang hittades!
Visa fler