fbpx

Laga fogar i tegelfasad från 1880-talet?

Vi har precis blivit ägare till ett gammalt hus och vill göra allt för att det ska ta det tillbaka till sina glansdagar. I tegelfasaden kan man se att det finns hål (ev. bin, humlor som har bott/bor där), plastplugg, träbitar och div. rostiga spikar.

Ett tips jag fått är att skaffa en ”bruksspruta” och fylla hålen i bruket, samt skaffa nån form av pigment/färg för att laga hål i tegelstenar. Låter det vettigt? Vilken typ av bruk rekommenderar ni? Och bör jag ta ut alla spikar, träbitar mm. som sitter i fogen idag?

Svar:

Att laga fogarna är ett viktigt underhållsarbete då dessa ser till att inte vatten kommer in ”bakvägen” till teglet och orsakar frostskador. Så dina tankar om att laga är bra.
Är det mindre hål/ partier lite varstans på fasaden skulle jag rekommendera att du skaffar en fogslev (finns olika bredder, mät på din fasad) och använder den för att lägga in bruk. Bruksspruta kan man också använda men min erfarenhet är att man måste ha ett ganska löst bruk för att få den att fungera och då riskerar man att kladda ner teglet i onödan.
Det ser även ut som att du har sk. pärlfogar, dvs fogarna har en dekorativ konvex mittdel. Detta tycker jag också att du ska försöka återskapa. Det finns även specialfogslevar på marknaden för detta utförande.
Utifrån det du beskriver och dina bilder så skulle jag rekommendera ett luftkalkbruk med 0-4 mm ballast, alternativt ett svagt hydrauliskt kalkbruk med samma ballast storlek.
Din fasad, och de material som finns i denna, är även en traditionell boplats för många insekter, du beskriver själv bi etc. Och dessa boplatserna blir färre och färre då moderna material tränger undan traditionella material med resultat att många insektsarter är utdöende. Jag önskar och hoppas att du kan ordna alternativa boplatser till dessa vid din fasad, till exempel med ett sk insektshotell.
keyboard_arrow_up