fbpx

Kompletteringsisolera med sågspån eller göra om?

Övervåningen på vårt sekelskifteshus har en isolerad och en oisolerad halva. Vi vill öppna upp takhöjden i nock på hela övervåningen och isolera både tak & väggar. Huset är ej av timmer utan plank.

Hur ska en isolerad vägg se ut i genomskärning? Har försökt läsa på men har svårt att få en bild av i vilken ordning de olika lagren sitter. Kan man tänka enligt följande, sett inifrån och ut;
Innervägg, ångbroms, isolering, yttervägg, vindpapp, fasad?

Den isolerade delen på övervåningen i vårt hus har väggar och tak isolerade med sågspån. Sågspånet läcker ut lite på golvet genom springor. Om vi vill behålla isoleringen men inte önskar dammsuga sågspån titt som tätt finns det någon sätt man kan täta på eller behöver vi plocka ner väggen och göra om? Det känns som att det saknas ångbroms när nu sågspånet ramlar ut? Om vi ska fylla på med isolering där det sjunkit ihop, bör det då vara sågspån eller kan vi ta något annat material som perlit eller likn? Om vi ändå behöver göra om finns det en poäng att byta isolering så att vi får ett mer effektivt isoleringsmaterial som hampa eller cellulosa? Det är något av de materialen vi tänkt oss i den del på övervåningen som idag är oisolerad.

Vi ska även göra två påbyggnader på huset på nedervåningen. En tidigare påbyggnad är en oisolerad hall som läcker in genom taket och håller på att falla ihop. Den ska rivas och ersättas med en ny, isolerad hall. Den andra påbyggnaden är ett blivande lerklinat badrum med duschkabin. Isolering i golvet på påbyggnderna kommer bli skumglas med lerklinad golvvärme ovanpå. Vårt hus står på stengrund, men påbyggnaderna kommer inte bli stengrund. (Då vi inte behärskar denna konstform) Vad skulle man kunna använda sig av istället? Har sett flera exempel av påbyggnader som ser ut att stå på lecablock el liknande. Kan det var ett alternativ om man sedan putsar det med kalkbruk? Finns det bättre och mer estetiskt passande förslag?

Svar:

Väggens uppbyggnad är beroende på material och isoleringstjocklek. Tjockare invändig isolering gör att plankstommen blir kallare och ibland kan det bli nödvändigt med en yttre luftspalt under ytterpanelen. På övervåning och framförallt i tak är det viktigt med en ångbroms. Läs artikeln Vindsisolering och vindsinredning om rekommenderad uppbyggnad.

För att hindra läckande isoleringsmaterial kan man sätta ångbroms och skivmaterial eller panel på insidan. Isolering med liknande egenskaper som befintligt sågspån är tex cellulosafiber. Läs mer om olika isoleringsmaterial och deras egenskaper i Energiboken.

Utförande på grunden under nybyggnaderna kan som sagt muras med till exempel lecasten. Det är svårt att efterlikna naturstensgrunden även om det finns sågade naturstensskivor som kan sättas som beklädnad. En erfaren murare kan också putsa lecamuren på ett mer tidstypiskt sätt som ser hantverksmässigt ut. Ett hydrauliskt kalkbruk är mer motståndskraftigt än rent luftkalkbruk.

keyboard_arrow_up