fbpx

Komplettera lerklining

Frågeställare: Stina
I mitt torp har jag bytt ut ruttna delar av syll och bytt golv till ett nytt kilsågat grangolv lika det gamla. (torp-enkelstuga 1820).
I delar av väggarna har väggytskiktet av lerklining med kalkputs på, ramlat sönder/skadats i samband med lagning av syll.
Hur kompletterar jag väggytskiktet(insida) som verkar vara underst lerklining och ytterst kalkputs? Skulle gärna slippa gå på med båda materialen på så begränsade lagningar. Ska man näta även för små lagningar -det finns några träpliggar kvar som sticker ut ur timret.
Mvh Stina

Svar:
Hej
Jag skulle rekomendera att sätta lerkliningen på pligg i det här fallet. Den här konstruktionen med först lerklining och sedan kalkputs brukar bli ganska tjock och det kan vara bra att ha pligg som håller det hela stadigt. Komplettera så att du har lika många pligg som det har varit från början och jämnt fördelade över ytan. När det är en begränsad yta är det ju ett överkomligt jobb att tälja pligg. Dom måste vara täljda, ibland provar folk att bara kapa blomsterpinnar och sätta i men dom är runda och håller inte lerkliningen som det ska. Förvatta och lägg på lerklining i tjocklek likt det gamla och putsa sedan med kalkbruk. Recept på lerklining finns på nätet om du googlar och letar lite, eller i Gysinges katalog. För kalkbruk så finns det på samma sätt recept lite här o där,eller köp färdigt från bl a www.målarkalk.se eller Maxit Serpo 142. Putsning kräver lite övning. Helst ska man slänga på bruket med slev vilket kräver träning. Å andra sidan händer det inte så mycket mer än att det blir slabbigt innan man har fått in rätta knycket. Lycka till!

keyboard_arrow_up