Timmerstomme samt spisar

Frågeställare: Hemmansägare i Midnattssolens land
Hej!
Jag har ärvt en gammal gård som i princip är intakt från tidigt 1900-tal. Man har bott där till slutet av 90-talet utan att egentligen göra något alls sedan 40-talet. Problemet är att gården finns så långt norrut man kan komma i en liten by vid finska gränsen – Kuttainen. Jag skulle behöva hjälp med att byta några stockvarv – som drabbats av hussvamp – på en del av huset samt restaurera en rörspis och en tornedalsspis med öppen härd och bakugn. Dessutom vet jag inte hur jag ska göra med mullbänksgrunden – ska jag behålla den eller göra en torpargrund eftersom den inte kommer att vara uppvärmd året runt. Men var hittar jag hantverkare – så långt norrut?
Jag har läst på en heldel och är också byggnadsingenjör men jag inser att jag behöver specialhjälp.

Svar:
Vad roligt att huset är så välbevarat. En viktig princip är att inte ändra på konstruktioner som har fungerat hittills även om de verkar omoderna. Mullbänksgrunden fungerar nog om huset står torrt och om du inte lägger på täta mattor eller täta färgskikt.
Tag kontakt med ditt länsombud som vet vart du skall vända dig för att hitta bra hantverkare i trakten. Norrbottens museum är ett annat tips.
Lycka till!