Har du köpt ett hus från 1939 där tidigare ägare bytt ut dörrhandtagen i bakelit och stål till mässingskrusidull från Italien? Hjälp finns att få! Byggfabriken har specialiserat sig på beslag och andra detaljer som kan ge ditt hus en tidstypiskt uttryck. Anna Blomberg har besökt den nyöppnade butiken i Stockholm.

Byggfabriken startade 1997 i Malmö och 2004 i Stockholm. Sortimentet har tonvikt på tiden sent 1800-tal till och med 1950-talet, och särskilt på byggnader i stadsmiljö.
Dan Jensen och Joakim Karlstedt, från början möbelsnickare med historiskt intresse, driver företaget. De har fem anställda, varav två i det egna snickeriet i Malmö. Dan och Joakim bor båda i Malmö och turas om att sköta butiken i Stockholm varannan vecka.
De båda träffades på en kurs i byggnadsrenovering vid Lunds universitet. De fann varandra och började spinna på en affärsidé. Från början innehöll den även handel med begagnade byggnadsdelar, fönster och dörrar från hus som de rev. De hade också en entreprenadverksamhet med ombyggnad och renovering av gamla hus. Företaget startade i samband med bomässan i Staffanstorp och 1997 öppnades butiken i Malmö. Handeln med begagnat material har fallit bort; det är en platskrävande verksamhet som är svår att få lönsamhet i. Ombyggnadsuppdragen har de också slutat med.
– I dag säljer vi beslag till dörrar, fönster och inredningar, elmateriel som strömbrytare och kontakter, klinker, trägolv, oljefärg och sanitetsgods. Dessutom snickerier från vår egen verkstad, som ligger mitt emot butiken i Malmö. Måttbeställda kök i massivträ tillverkar vi ca 6-7 stycken om året, berättar Joakim.
Intresset för modernismens miljöer har varit stort i några år och håller i sig. Det märks i Byggfabrikens butiker.
– En av våra storsäljare är ett dörrtrycke i svart trä och förkromat stål. Det låter vi tillverka i delar och monterar ihop själva. En avvikelse från originalutförandet är dock att nyckelskylten är svarvad istället för pressad – det blir billigare i små serier men ser likadant ut, säger Joakim.
Sortimentet väljs efter flera principer:
– Gemensamt för allt vi säljer är att det skall hålla en hög teknisk kvalitet. Vi säljer dels kopior av gamla byggnadsdelar, dels sådant som vi helt enkelt själva tycker om. Vi köper in från tillverkare i Sverige, övriga Norden, England och Tyskland. Det är ju den marknad som Sverige har handlat från under mer än 100 år och produkterna passar därför oftast in i vår byggnadstradition, säger Joakim. En serie dörrtrycken från Tyskland innehåller flera modeller formgivna på Bauhausskolan i Weimar. De har nog inte setts i Sverige förr, men är exempel på beslag med hög klass på formen.
Produkterna hittar Dan och Joakim på mässor, under egna resor och via internet. En del har de låtit tillverka eller tillverkar själva efter förlagor.
Inredningen i butiken i Stockholm med lådor i massivträ och plåt har tycke av gammaldags järnhandel. Ett rum innehåller badkar och toaletter på mönstrade viktorianska klinkergolv. I ett annat rum iordningställs en snickeriutställning.
Innan Joakim säljer ett viktorianskt oglaserat klinkergolv eller ett kilsågat obehandlat furugolv är han noga med att ta reda på vad kunden förväntar sig över tiden. Många vill ha ett traditionellt utseende, och förutsätter att materialet är lättskött och oföränderligt – vilket det inte alltid är.
Hur bor de då själva? Dan bor i en lägenhet i ett 30-talshus, som är relativt välbevarat. Joakim i ett sekelskifteshus som var ”brutalrenoverat”. Lägenheten har nu fått nytt badrum i sekelskiftesstil och ett modernt kök.
Och hur förhåller sig Byggfabriken till Centrum för Byggnadsvård i Gysinge?
– Självklart är Gysinge inspirerande för oss, men vi går vår egen väg genom att vi satsar på byggnader i stadsmiljö.
Anna Blomberg
Arkitekt med egen verksamhet i Falun
4/2004
Är en oberoende, ideell förening som jobbar för skydda, vårda och bevara byggnader och bebyggelsemiljöer från alla tider. Det gör vi genom att skapa opinion, sprida och förmedla kunskap om byggnadsvård, beprövad byggnadsteknik och hållbart byggande.