Isolering med sågspån

Frågeställare: Nybliven torpägare i Uppland
Hej har fått en handfull säckar med sågspån, som jag hade för avsikt att använda som isolering i mitt torp. Tyvärr såg jag först efter hemkost att ”spånen” snarare är stoft 🙁 Går detta att använda som isolering i innertaket/vindsgolvet, eller blir det för kompakt? Avråder ni mig att använda det som isolering? Stoftet kommer från snickeri, där man använder trä som är ”möbeltorrt”. Visst är det egentligen de korkskruvsliknande sågspånen man vill åt när man isolerar? Tacksam för svar, innan jag hämta fler säckar.

Svar:
Sågspån kan ha väldigt olika struktur, alltfrån nästan mjölliknande via vanlig, lite grövre sågspån till stora kutterspån. Bäst isolering ger kutterspån som innehåller mycket luft. Vanlig sågspån har ungefär halva isoleringseffekten. När du skriver ”stoft” får jag intrycket att det rör sig om mjöl-struktur och det tror jag inte är så bra.

När du tilläggsisolerar vinden är det viktigt att det är tätt mellan bostadsvåningen och vinden så att du inte får luftläckage. Den varma och fuktiga inomhusluften kan annars pysa upp på vinden och kondensera när den svalnar vilket leder till fuktskador. Läs gärna artikeln ”Tilläggsisolera – men inte för mycket!” i vår artikelbank.

För att Energieffektivisera huset på bästa sätt i övrigt rekommenderar jag vår bok Energiboken som du kan köpa till medlemspris i vår webbshop.