Golv/grund/röta/ insektsangrepp

Frågeställare: Nybliven torpägare i Uppland
Hej som synes på bilderna, har jag haft besök av en och annan insekt samt av fukt. Jag har just slitit ur linoleumplattor och korkmatta, samt flyttat på en tung bänk som stod till vänster om spisen och dragit upp en massa fukt i golvbrädorna. Gissningsvis har jag haft besök från husbock (?) och väta från oskyddad skorstenen som letat sig ner till spisgrunden (obs att resten av golvet är i finfint skick). Ingen insekt kan skådas nu, men delar av golvet är pulveriserat som synes på bilderna. Jag har läst om grunder på forumet och där står tydligt att man inte ska ändra på en grundkonstruktion som är bra. Men. Är min mullbänk bra?

Brädorna ligger direkt på grus/sand med inblandning av sågspån. Det ser oförskämt friskt ut, förutom just rund spisgrunden. Sanden är torr och fin. Spånen också. Så. Ska jag riva upp hela golvet och göra om (Försäkringsbolaget vägrar att erbjuda mig hussvampsförsäkring så länge det är en mullbänk. Menar att de måste se under grunden för att kunna bevilja). Eller ska jag koncentrera mig på de dåliga golvpartierna endast, och byta ut dem endast? Skorstenshuva är beställd och kommer i dagarna. Tacksam för rådgivning!

Svar:
Om man är säker på att man har åtgärdat orsaken till fuktskadorna kan man laga med befintlig konstruktion. Om man sen håller öga och mäter fukten med hygrometer och fuktkvotsmätare så kanske man slipper en större åtgärd. Tänk på att ta bort skadat material med god marginal. Fyllning i det skadade området görs med till exempel leca som inte innehåller näring för eventuella kryp och som samtidigt dränerar. Men frågan är om avsaknade av skorstensbeslag är den enda orsaken? I såna fall gissar jag att det har regnat in under en lång tid och inte har eldats i skorstenen på länge. Om mätningar av fukten skulle visa fortsatt höga fukthalter kan man misstänka andra orsaker och får göra fortsatta undersökningar.

Mullbänkskonstruktionen bygger på att det kan ske en långsam fuktvandring genom golvet och en vanlig orsak till skador är att man som i ditt fall har lagt täta skikt på brädgolvet som förhindrar fukten att vädra ut. Därför bör brädgolvet lämnas bart och bara såpskuras.