fbpx

Isolering av innertak på hus från början av 1900-talet?

Innertaket på övervåningen i vårt hus från början av 1900-talet har någon gång klätts med tretex. Ovanför finns en kallvind som man i mitten av 1990-talet sprutade upp ekofiber som tilläggsisolering på vindsgolvet. Kallvinden är ventilerad med ventilgaller på tre ställen. När vi flyttade hit i mars satte vi upp en fuktmätare på vinden och det har hela tiden legat på under 10%. Det finns ingen synlig påväxt på vinden. Nu har vi satt in en luftvärmepump på övervåningen för att få bättre värme (direktverkande el i övrigt) och då steg fuktigheten på kallvinden till runt 70%. Vi hade tänkt ta fram gamla pärlspontstaket på övervåningen men inser att det kanske inte är så bra idé eftersom varmluften då eventuellt läcker upp ännu mer. Behöver man göra något åt varmluften som läcker uppåt? Hur ska man i så fall lösa det på bästa sätt? Sätta upp ny pärlspont i innertaket i så fall tabort eller låta tretexen sitta kvar? Sätta upp någon typ av ångbroms, eller till och med ångspärr emellan? Själva kallvinden är väldigt låg så den är svår att ta sig upp på. Ventilationen i huset i övrigt är självdrag genom murstockar på övervåningen vilket fungerat bra så här långt. Är tex ingen fukt i fönstren.

 

Svar:

Om luftfuktigheten på vinden inte överstiger 70% så ligger det inom ett acceptabelt område men det är bra att ni håller koll på nivån med en hygrometer, framför allt under vinterhalvår. Hög luftfuktighet på vinden kan annars ha flera orsaker. Ofta är det att varm, relativt fuktigare luft från bostadsvåningen läcker upp på vinden, kyls av och därmed ökar luftfuktigheten. Då behöver det vindtätas som beskrivs i artikeln Vindsisolering och vindsinredning. Ångbromsen kan också sättas till exempel under en panel i bostadsvåningens tak. Om trätexen i ert fall är i bra skick kan den sitta kvar.

En annan orsak till hög luftfuktighet är också att vinden har för mycket isolering eller är överventilerad, läs mer om det i artikeln Tilläggsisolera – men inte för mycket.

keyboard_arrow_up