fbpx

Isolering av vind i torp

Frågeställare: Nina
Hej! Jag har precis köpt ett torp från 1892 och de gamla ägarna hade isolerat vinden 2013. Jag började ana oråd, fick tag på byggherren som utfört renoveringen och mycket riktigt, frigolit med luftspalt. Golvet är nylagt trägolv, 19mm med skum under. Han menar att luftspalten räcker. Som ni ser är det papp längst mot taket, frigolit & sedan har man har satt upp pälspont målad med vattenbaserad matt lackfärg. I mina öron låter detta inte rätt med tanke på att huset ska andas. Huset star kallt på vintern. Jag behöver hjälp! Tacksam för snabbt svar. /Nina

Svar:
Byggnadsvårdens budskap är att det är säkrast att inte blanda material med olika tekniska egenskaper. Men det innebär inte att ditt hus är räddningslöst förlorat, det kan fungera ändå. Hur huset kommer att klara sig beror på en mängd olika samverkande faktorer från hur huset står i terrängen till fuktspalter och grundvärme. Med andra ord går det inte att förutsäga hur ditt hus klarar sig över tid. Vilka garantier lämnar byggfirman? Vad säger försäkringsbolaget om konstruktionen? Har du gjort en överlåtelsebesiktning? Det är några trådar du kan dra i. Om du vill hitta en erfaren byggnadsvårdare som kan göra en besiktning från ett byggnadsvårdsperspektiv på plats så kan du hitta en lämplig person genom dina länsombud.

Meny

Innan du frågar

Ställ en fråga (gammal)

Anmälan Byggnadsvårdsläger

    OBS! Lägret i Näverkärr är nu fullt.
  • OBS! Lägren kan i de flesta fall tillgodose kost vad gäller allergi eller vegetarisk mat, men inte alltid specifika dieter. Var noga med att ange vad du har för matpreferenser så att lägret kan ta ställning till om det går att ordna.
    Observera att du behöver vara medlem i föreningen för att kunna delta på något av våra läger. Här kan du läsa mer om medlemskapen: https://byggnadsvard.se/medlem/medlemskap
    Här godkänner du att bilder som tas på lägerdeltagarna kan komma att användas av Svenska byggnadsvårdsföreningen i marknadsföringen för byggnadsvårdslägren. Marknadsföringen innefattar bland annat hemsida, sociala medier och tidningen Byggnadskultur. Att godkänna är frivilligt, men vi är tacksamma för alla möjligheter att kunna sprida byggnadsvården i våra kanaler.

LÄGG TILL DITT ARRANGEMANG

maj 2020
juni 2020
Inget evenemang hittades!
Visa fler