fbpx

Förändra självdragsventilation med mekanisk frånluft

Frågeställare: Henrik
Hej, Jag bor i ett flerbostadshus från 1930 med självdragsventilation och även stockholmsventilation (dvs både tilluft och frånluft i badrummet). Nu höjs röster för att installera fläktar för att öka frånluften, även direktpåkoppling av köksfläktar diskuteras om vi har separata pipor som tillåter detta. Vad finns det för fallgropar när man gör så radikala förändringar i ventilationen?

Svar:
Om ni har bra klimat i huset utan fläktar bör ni överväga åtgärden noga. Självdraget ni har är helt tyst och fungerar utan teknologi och löpande servicekostnader. Utöver kostnaden för installationen och alla umbäranden i samband med inbyggnad av anläggningen finns också en risk att ni får fläktljud och blåsljud i fastigheten.

Ett motiv att trots allt installera en mekanisk ventilation vore som energiförbättringsåtgärd om man samtidigt installerar en frånluftsvärmepump, värmeväxlare eller liknande. Men det finns normalt många energiförbättringsåtgärder man kan genomföra som inte är lika dyra, rådgör med kommunens energirådgivare och läs Energiboken för att bli en bättre beställare. Om ni anlitar en konsult så välj någon som är oberoende och inte knuten till en ventilationsinstallatör.

keyboard_arrow_up