Isolera vind på 1700-tals gård

Hej! Vi har nyligen köpt en gård som är byggd i slutet av 1700-talet. Gården har två våningar och en oinredd vind. Den förra ägaren har isolerat grunden med lecakulor. Det finns en hel massa lecakulor över och vi funderar om vi kan använda dessa för att isolera på vår vind? Vinden är inte isolerad och övervåningen är (ännu) inte vinterbonad. Lecakulorna har legat ute i sopsäckar och är delvis fuktiga och en tanke är att de på vinden kan torka upp, men fundering är om de tvärtom kan ge fuktskador. Vi eldar med vedspis och braskamin och tanken var att den varma murstocken kan hjälpa att torka upp dem. Men den stora frågan är om det är ett bra isoleringsmaterial?

Svar:

Lättklinker (Leca är ett varumärke) isolerar inte så bra, vanlig bjälklagsisolering som till exempel cellulosafiber är ungefär tre gånger effektivare. Läs mer om alla olika isoleringsmaterial i Energiboken. Dessutom finns alltid en risk med fuktigt material i träkonstruktioner, framförallt på vintern på vinden. Man kan sälja överblivet material via blocket eller olika facebook-grupper till någon som kanske har en lämpligare användning av materialet?

Tänk på att det inte finns så många 1700-talshus kvar. Välj material och konstruktioner som är framtidssäkra. Beträffande vindsinredning finns lite vägledning i artiklen Vindsisolering och vindsinredning.