fbpx

Isolera utvändigt/invändigt gammalt trähus

Frågeställare: StefanOStefansson
Jag ska renovera en gammal skola med ca 20cm stockar i väggarna. Nu skall jag göra om ytterfasad samt invändigt. Jag vill helst inte ha diffusionsplast invändigt men vill ha vindplast utvändigt. Min fråga är vilken isoleringstjocklek jag skall använda invändigt resp. utvändigt? Snickarna rekommenderar 45mm utvänd samt 70mm invänd. Är detta en bra ide med tanke på daggpunkt? Är det bättre att ha 70mm utvänd och 45 invänd för att få ut daggpunkt utanför stockarna? Är detta ett problem med daggpunkt i gamla hus? (Huset ligger i Lidköping). Finns det andra fördelar med 45 ute och 70 inne som uppväger daggpunktsproblemet. Vad är eran rekommendation vid denna typ av frågor?

Svar:
Konstruktionen med 20 cm timmer anses normalt inte vara en dålig isolering om det sitter bra vindspärr och panel på utsidan och lerklining eller motsvarande på insidan. Det finns många andra energiåtgärder som ger betydligt mer tillbaka per investerad krona och som inte riskerar att skada husets utseende och originaldetaljer lika mycket som tilläggsisolering av väggarna. Det är nog bara byggfirmorna som tjänar på sådana omfattande åtgärder.
Börja med att köpa Energiboken (byggnadsvard.se/energiboken) som hjälper dig att bli en bättre beställare. (För närvarande har du som medlem specialpris.)
Om du mot förmodan ändå kommer fram till att göra en ut- och invändig tilläggsisolering av väggarna så bör du ta råd av en erfaren byggnadsvårdare, som inte har ekonomiskt intresse av en omfattande åtgärd. Ditt länsombud vet vem du kan vända dig till i ditt område. Som du är inne på finns många fallgropar, en utvändig ”vindplast” vore till exempel förödande genom att den stoppar fuktvandringen på fel ställe. Andra frågor som behöver svar är val av isoleringsmaterial och hur du kan lösa de arkitektoniska detaljerna som fönster takfot, foder och snickerier utan att husets utseende förvanskas.

keyboard_arrow_up