Isolera tegelvägg i banvaktsstuga?

Frågeställare: Filip

Hej! Renoverar en gammal banvaktstuga från 1886, tegelbyggnad som sedan har blivit putsad. vill isolera ytterväggarna invändigt men är kluven över vad jag ska ha för isolering? hade tänkt mig (luftspallt 45mm stenull i stålreglar och sedan gips på det) tänker jag fel eller finns det bättre alternativ? bör man ha en diffspärr/broms eller ha det så att konstruktionen kan andas? mycket tacksam för alla tips! MVH Filip Persson

Svar:

En av byggnadsvårdens grundprinciper är att använda material och metoder som passar husets förutsättningar. Om du väljer mineralull måste du använda plast för att mineralullen skall hålla sig torr och då har du redan ganska många material som inte passar i huset. Dessutom är mineralull varken miljövänlig eller trevlig att arbeta med. Använd istället material som hanterar fukten bra och som samverkar med murverket. Läs på i Energiboken där man både kan läsa om alla olika isoleringsmaterial och vad som passar olika typer av konstruktioner.

Statens järnvägars byggnader brukar vara gediget byggda och det är tveksamt om en tilläggsisolering av väggarna går att räkna hem och kan ge en effektiv isolering. Det finns nog mycket annat man kan göra för att få ned energikostnaden som vindtätning, LE-glas i fönstrens innerbågar, isolering av vindsbjälklag osv.

Meny

Innan du frågar

Ställ en fråga (gammal)

Anmälan Byggnadsvårdsläger

  • OBS! Lägren kan i de flesta fall tillgodose kost vad gäller allergi eller vegetarisk mat, dock ej specifika dieter).
    Observera att lägret blir billigare med ett medlemskap (dock ej för trädgårdslägret som redan är nedsatt i pris).
    Här godkänner du att bilder som tas på lägerdeltagarna kan komma att användas av Svenska byggnadsvårdsföreningen i marknadsföringen för byggnadsvårdslägren. Marknadsföringen innefattar bland annat hemsida, sociala medier och tidningen Byggnadskultur. Att godkänna är frivilligt, men vi är tacksamma för alla möjligheter att kunna sprida byggnadsvården i våra kanaler.

LÄGG TILL DITT ARRANGEMANG

mars 2020
Inget evenemang hittades!