Vi ska nu planera isolering och värme. Tanken är att lägga golvvärme och isolera där det är möjligt, utan att påverka huset negativt. Grunden har vi tänkt gräva ur och fylla med cellglas, nuvarande trägolv kommer att tas bort och ersättas av betongplatta med ingjuten golvvärme. Tegelväggarna hade vi till en början tänkt att lämna som de är med luft som isolering då vi inte vill isolera utvändigt. Men, när vi upptäckte att luftspalten var 10-12 mm väcktes tanken att isolera spalten. Jag har två frågor på ovan lösningar.
Golv: Låter min värme och isoleringslösning ok?
Tegelväggar: Hade det vart möjligt att hälla ner cellglas i tegelväggens luftspalt? Har läst att andra använt cellplastkulor, men det vill vi undvika.
Svar:
Golvvärmelösningen med cellglas under är en ganska vanlig konstruktion numera som verkar fungera bra så länge värmen funkar och inget fryser. Sett från ett byggnadsvårdsperspektiv, som är mycket långsiktigt kan man dock konstatera att vi inte har så lång erfarenhet av den, vi talar ju om hus och konstruktioner som skall klara århundraden av åldrande. Då är det ofta enkla, inspekterbara lösningar som håller längst.
10 – 12 mm är lite väl smalt för att fylla med isolering och om det skulle lyckas är ändå isoleringseffekten marginell jämfört med stillastående luft. Frågan om åtgärden lönar sig, läs Energiboken som ger många tips och tankar inför energiåtgärder i gamla hus.
Stephan har det övergripande ansvaret för föreningens förvaltning och arbetar nära styrelsen, redaktionskommitté och externa samarbetspartners.