fbpx

Isolera med reveterad fasad

Hej
Vi har ett hus från början av 1900 talet, det är trähus med reveterad fasad.
Vi undrar om det finns nån som kan svara på hur man skall göra invändigt med isolering i väggarna? Vi använder träfiberisolering.
Vi hörde oss för hos leverantören och han sa att det skulle kunna lufta konstant bakom (kan ju missuppfattat honom) det går ju att sätta luftspalt men konstant luftning är ju svårt.
Vår plan är 20 mm luftspalt mot yttervägg, masonite (oljehärdad board), 95 mm isolering och ångbroms sen råspont.

Svar:

Tilläggsisolering av väggar är svår att räkna hem som isoleringsåtgärd. Framförallt när det gäller ett putsreveterat hus som med putsen har bra vindskydd utifrån. Det finns många mindre åtgärder man brukar rekommendera som ger större utdelning. Till exempel se över dörrar och fönster med bra tätningslister – ev sätta en lågemissionsruta i innerbågen, dreva bakom fönsterfoder, tilläggsisolera vindsbjälklag, komplettera isolering i golvbjälklag längs ytterväggarna, justering och översyn av termostater och värmesystem etc. En rekommendation är att köpa Energiboken som ger bra vägledning för energieffektiviseringar.

Om ni ändå vill tilläggsisolera invändigt är det tveksamt vilken nytta en luftspalt gör mitt i väggen annat än att isolera. Men det beror på om det finns täta skikt i den befintliga konstruktionen vilket kan medföra konsekvenser med uppfuktning. Den nuvarande värmetröga ytterväggen med trästommen blir kallare än tidigare vilket också innebär att uttorkningen minskar.

keyboard_arrow_up