Vi är oroliga för att isoleringen tar för mycket plats och att vi kan förorsaka skada på huset såsom fukt mm. Huset är i prima skick och det finns inga spår av fukt eller mögel. Huset ligger högt i sydvästligt strandläge med en naturstengrund runt om (ingen betongplatta) och har stått ouppvärmt hela vinterhalvåret i decennier. Värmekälla är en stor murad öppen spis som vi satt en gjutjärnskasett i . Den ger utmärkt värme vår och höst. Vi planerar att tillbringa mer tid i huset även på vintern och då vill vi hålla en grundvärme på ca +6-8 grader via t ex en värmepump. Idagsläget har huset enkla. ytterfönster samt innerfönster som kan sättas in vid behov. Vi funderar även på att byta dessa för stabilare värmehållning. I övrigt finns nydraget kommunalt vatten och avlopp.
Svar:
Det svårt att räkna hem en tilläggsisolering av väggar och det kan också innebära risker. Till exempel utvändig påväxt genom att ytterfasaden blir kallare och om det finns tätskikt i den befintliga väggen, tex under gipsskivor, så kan det bli fuktskador. Det finns många mindre åtgärder man brukar rekommendera som ger större utdelning. Till exempel se över dörrar och fönster med bra tätningslister – ev sätta en lågemissionsruta i innerbågen, dreva bakom fönsterfoder, tilläggsisolera vindsbjälklag, komplettera isolering i golvbjälklag längs ytterväggarna, justering och översyn av termostater och värmesystem etc. En rekommendation är att köpa Energiboken som ger bra vägledning för energieffektiviseringar.
Beträffande isolering kan ni läsa artikeln Vindsisolering och vindsinredning som redogör för risker och ger principiella råd.
Fönstren ni har går relativt enkelt att göra energisnåla, faktiskt bättre U-värde än kopplade fönster. Om de är original från 1935 kan ni inte heller få tag på lika bra virkeskvalitet idag. Dessutom är det en helt onödig miljöbelastning att byta, framförallt till engångsfönster av aluminium eller plast. Det finns många artiklar om fönster och fönsterrenovering på vår hemsida, till exempel Hållbara fönster. Mer information finns även på fonsterrenoveringensdag.se.
Stephan har det övergripande ansvaret för föreningens förvaltning och arbetar nära styrelsen, redaktionskommitté och externa samarbetspartners.