fbpx

Isolera inifrån eller utifrån

Frågeställare: Camilla
Håller på att totalrenovera ett hus från 1864,så gott som bara ytterväggarna kvar. Det är lerstensväggar.Ska vi isolera inifrån med leca eller? Har hört det från de flesta men nu säger någon att man ska isolera lerstensväggar utifrån. Det är bara enkla väggar.

Svar:
Jag skulle önska att jag visste lite mera om huset. Hur det ser ut nu och vad du har för mål med totalrenoveringen. Skall huset användas som bostad eller??
Om jag antar att huset skall användas som bostad så är lera ett perfekt material att ha på väggarna innomhus därför att det ger ett mycket behagligt innomhusklimat eftersom leran buffrar fukt väldigt bra. Det är dessutom vackert. Du kan måla på lerväggarna med limfärg eller äggoljetempera. Angående äggoljetempera så kolla avjord.se. Hur du skall göra på utsidam beror på hur huset ser ut nu och hur det kommer att se ut om du gör väggen tjockare. Vad händer med proportionerna till tak och sockel.
Jag utgår ifrån att fasaden skall vara putsad. Ett material som både isolerar och är en bra putsbärare är träullit vilket skulle kunna fungera bra i ditt fall.

keyboard_arrow_up