fbpx

Kryp vind & katt vinds isolering

Thomas
Har ett hus från 1880 talet med o isolerad kryp & katt vind. Tak brädorna är synliga i hall på övre våningen, där de båda rummen finns som vi vill isolera. Vinds utrymmet går endast att nå om man bryter sig in från hallen. Det är ca 80cm från rums taken till nock. Väggarna till katt vind går i princip upp till tak brädorna. Tidigare ägare har isolerat ett av rummen med gullfiber och tagit upp en ventil i nock. u00c4r oroad om detta sätt är optimalt! u00d6nskemålet är att isolera rums tak och vägg till katt vind och dess golv. Hur går jag till väga? Vilka material skall användas? Tackar på för hand!
"cc3a5ff0-da39-4cfb-8a78-d889e38c6462":
"0":
"file": "images/faq/fragor/johan/krypvind.jpg",
"title": "",
"file2": "",
"spotlight_effect": "",
"caption": "

Angående din oro över att det är fel att isolera med gullfiber så behöver inte detta vara något problem. Fara kan det bli om det är mycket fuktig och varm luft som går upp på vinden och där kondenserar när den möter kylan. Här har man förmodligen tagit upp ett hål i nocken för att vindsytrymmet skall ventileras av denna anledning. Grundregeln är att du skall stoppa fukten på insidan i rummet med en diffussionsöppen ångbroms eller helt tät plastfolie. Om du endast har torra rum (ej duschrum) på andra våningen så blir inte fuktbelastningen särskilt stor och då kan du i stället tänka som så att du isolerar med material som kan ta hand om och buffra fukt när fuktbelastningen är stor och när det blir torrare så kan det lika lätt torka upp igen. Material som fungerar på detta sätt är cellulosamaterial. Mineralull i form av glasull eller stenull kan inte avge fukt. Cellulosamaterial finns som lösull i två varianter. En som är gjord på tidningspapper och en annan som är gjord på nytt trä. Denna finns nu också som skivor och finns att köpa på Bauhaus. Sedan finns det linisolering i skivor och på rulle i olika tjocklekar. För att hålla detta material på plats i väggen så sätter du på utsidan en papp eller sk vindduk. Det kanske inte alltid är så lätt att hitta dessa material eftersom de inte finns i den vanliga bygghandeln. Men om du använder internet så sök på cellulosaisolering respektive isolina för linisolering så kan du säkert hitta den som säljer dessa material i din närhet.rn<p>Principen med hanbjälksvind och kattvindar som står i förbindelse med varandra är beprövad. Vindskamrarna byggs som lådors i huset med isolerade väggar och tak.
Om rummen är vindskammare mot gavlarna med kall hall emellan så skulle du kunna förbinda hanbjälksvindarna över kammrarna med en hanbjälksvind även i hallen. Då kan du få en genomgående hanbjälksvind från gavel till gavel med gavelventiler och en inspektionslucka i hallen. Med isolering på hela vindsbjälklaget vid hanbjälkarna får du också en betydligt bättre värmeekonomi.
Om du är medlem i föreningen kan du mer få hjälp av dina länsombud.

keyboard_arrow_up