fbpx

Invändiga ytskikt i timmerhus

Frågeställare: Maja
Timmerhuset har isolerats utvändigt och klätts med panel. Invändigt har vi 1) klätt timmerväggarna med masonit i de rum som ska tapetseras. Hur kan vi minska risken för att tapeter spricker? Lossnar? 2)på en vägg behåller vi timret synligt. Det är vackert grått.Kan man behandla med något för att det ska kännas renare? 3) i badrummet sätter vi linoljemålad pärlspont ovanför kaklet. Vilken form av duk/plast krävs bakom panelen?

Svar:
Det är lite knepigt eftersom masonitskivorna rör sig med temperatur- och fuktighetsväxlingar. En pappspänning hade nog fungerat om ni hade valt plyfa-skivor som spikarna fått fäste i. Eventuellt kan man förlänga hållbarheten lite genom att limma breda remsor av mikrolitväv eller liknande över skarvarna innan man tapetserar.

Det vackert grå timret bör man lämna obehandlat om man vill ha kvar den åldrade patinan. Borste och dammsugning är det bästa sättet att hålla det rent.

Beträffande våtrumsskikt bör ni kolla med försäkringsbolaget så att ni får ut ersättning vid en eventuell skada. Förutsatt att det inte är vid duschen eller där det kan stänka vatten och om det är ett stort badrum med bra ventilation tror jag personligen inte det behövs något våtrumsskikt alls ovanför kaklet. Men förutsättningarna kan vara olika och det finns branschbestämmelser som är väldigt rigorösa. Om du söker på ”våtrum” på nätet kan du hitta mer information. Byggnadskultur nr 4 2013 kommer att behandla våtrum.

keyboard_arrow_up