fbpx

Invändig isolering av timmerhus

Frågeställare: Åsa
Vi har nyligen övertagit en undantagsstuga från 1850-talet. Vi har tagit bort panelen utvändigt och vill gärna ha det fina timmret synligt. Det betyder dock att vi måste isolera stugan på insidan. Huset kommer att tjäna som åretruntboende i ett par år och därefter gäststuga. Uppvärmning ska ske med en luft/luft-värmepump, men under kalla vintermånader kommer vi även att elda i den öppna spisen. En fläkt ska användas för att få drag i skorstenskanalerna även när vi inte eldar. När stugan ej används kommer vi att ha på underhållsvärme.
Är det något speciellt vi ska tänka på när vi isolerar väggarna för att inte få problem med fukt? Vi har tänkt följande (utifrån och in): timmerstock 100 mm, vindtät väv, isolering och reglar 45 mm, gips.

Svar:
I och med att ni har tagit bort ytterpanelen och möjligheten att ha vindpapp under den, måste timmerväggarna vara noggrant drevad med lindrev. Dvs mellan timmervarven, vid knutar och runt alla foder. Bästa invändiga isoleringen i ett timmerhus är lerklining. Vi har flera artiklar om det i Byggnadskultur, bl.a. byggnadsvard.se/byggnadskultur/lerklining-i-timmerhus.
Om ni bara skall ha huset för permanentboende i ett par år och därefter som gäststuga kanske den isoleringen räcker, då mår huset bra. En braskassett i öppna spisen skulle nog göra susen som energibesparing. Övrig teknik med fläkt, värmepump och ev ytterligare isolering skulle jag behöva veta mer om för att kunna besvara. Om ni är medlemmar i föreningen kan ni kontakta era länsombud för mer information och tips om bra konsulter och hantverkare.

keyboard_arrow_up