fbpx

Influencers: rivningsraseriens patient zero

Det är visserligen inget nytt med att renovera kök, men med den stora ombildningsboomen de senaste åren har det fullkomligt sprutat ut Hemnet-annonser med Instagramvänliga kök med marmor, induktionshällar, gulddetaljer, jotungrå, oanvända träskärbrädor och oplockade färska örter. Skriver krönikör Lia Westerberg
Hur kommer det sig att den här pandemifödda hysterin av hänsynslös renovering motiverar att riva ut något som är fullt fungerande i dessa upplysta tider om hållbarhet och cirkulär ekonomi?

 


Lia Westerberg

Ni minns säkert Klarakvarteren i Stockholm som revs ner i samband med Norrmalmsregleringen under 1950-70talet. Stockholmarna, ja hela Sverige, sörjde att nästan allt det gamla och vackra revs till förmån för modernismens gråa lådor, parkeringshus och köpcentrum. Rationalitetstänk och profitmaximering gjorde att det gamla skulle bort. Det var ju billigare att riva än att restaurera.

Det är visserligen inget nytt med att renovera kök, men med den stora ombildningsboomen de senaste åren har det fullkomligt sprutat ut Hemnet-annonser med Instagramvänliga kök med marmor, induktionshällar, gulddetaljer, jotungrå, oanvända träskärbrädor och oplockade färska örter. I pandemitider har många stackars priviligierade arbetare tvingats jobba hemifrån och då har det tydligen kliat i renoveringsfingrarna. Detta nyttjar såklart de som tjänar pengar på att visa upp sina hem. Bloggarnas renoveringsföljetonger är svåra att undvika.

 


Det är både obegåvat och tondövt att betala så mycket pengar för att riva ut något utan att ens veta varför


 

Varför vill så många influencers och deras följare köpa dyra sekelskiftslägenheter och arkitektguld från 1930-60-tal och göra något så perverst som att göra exempelvis ett kök ”personligt” genom att riva ut allting när det likförbannat ser exakt lika Hemnetnormigt ut hos alla? Dessutom ha noll respekt för husets karaktär? Kan man inte sätta personlig prägel utan att riva ut allt?

Det är både obegåvat och tondövt att betala så mycket pengar för att riva ut något utan att ens veta varför, för att sen motivera det med att det höjer värdet. Varför köper man inte ett nybygge om man vill att det ska se nybyggt ut? Så vitt jag vet får man ofta välja hur man vill ha det innan inflyttning. Deras egon och tjat om individualism har spårat ur totalt och som 90-talist tvingas jag leva i samma tid och samhälle som den här kapitalistiska filtrerade geggamojan. Det är mörkt, nästintill nattsvart.

 


Jag frågar mig – var är kulturskyddet för interiörer?


 

Jag vet att det finns avvikande bloggar och influencers som värnar om kulturarvet och byggnadsvård men poängen är att de motsatta är allt för överrepresenterade, i varje fall i mitt flöde. Visst, jag kan välja att inte se; men det verkar finnas en okontrollerbar makt som tränger sig igenom mina filterbubblor, då jag ständigt matas med inlägg om renoveringar i mitt flöde. Det måste betyda att denna renoveringshysteri sker så omfattande att det inte går att blunda för. Detta bottenlösa hot mot kulturarvet som påminner om de fasansfulla rivningarna av Klara, till vilket pris ska det få fortgå?

Jag frågar mig – var är kulturskyddet för interiörer?

 

Lia Westerberg, frilansjournalist

 

keyboard_arrow_up