fbpx

Husqvarna nr 51 eller modern Contura spis?

Frågeställare: Eldfågeln
Hej, jag är i behov av kompletterande värmekälla i mitt hus som jag vistas i periodvis även vintertid, Grunduppvärmningen är luftvattenpump och vattenburen uppvärmning men fjolårsvintern manar mig till komplettering för kalla dagar,
Skulle jag få mycket sämre uppvärmning av en gammal järnkamin för en tredjedel av kostnaden jämfört med en ny Nibe Contura, Skorstensjobbet får jag i vilket fall. Frågar jag branschfolk vill de förstås sälja nya spisar till mig. Har någon erfarenhet av detta?

Svar:
När du frågar gammelhusentusiaster som vi så kan du ju räkna med att få svaret att välja järnkaminen 🙂

Om den ändå är mest är kompletteringsvärme så kanske det inte gör så mycket att den antagligen ger lite lägre effekt än en ny spis. Eller, rättare sagt så är nog inte effekten lägre så länge det brinner men en järnkamin svalnar ganska fort när elden har slocknat. Men, hur mycket stiligare är inte en gammal fin kamin.

Alltså: en viss skillnad är det nog i uppvärmningseffekt men här skulle jag tycka att det vore värt att offra det.