Husqvarna no 16

Fråga:
Hej,
Jag har en alldeles underbar vedspis i ett gammalt torp. Mitt under lunchen kom jag på att jag undrar när den kan vara gjord samt om det finns ”reserv”-ringar till den då en har en spricka i sig. Och också om den fula silverfärgen var något man verkligen höll på med? Har bara ägt torpet ett par år så renoveringen av spisen har fått vänta tills nu.

Svar:
Hej.
Det finns en liknande fråga tidigare i forumet angående Husqvarna 060. Utan att läsa på så antar jag att den tillverkats tidigare än 060 då den har ett lägre nummer. Luckan skall inte vara silvermålad och har antagligen plockats från en annan spis. Det finns en del kul att hitta på nätet bla denna länk. http://kurage.wordpress.com/2010/06/08/liljerum-xviv-how-to-renovera-the-vedspis/ Det finns också böcker där många vedspisar finns med med ålder osv.