fbpx

Stående timmer eller spåntat plank på 1920-talshus?

Frågeställare: Susanne & Claes från Funbo Uppsala
Hej, Vi bor i ett hus troligen från 20-talet i Funbo utanför Uppsala. Vi ska till att byta till liggande panel på vårt hus och har öppnat upp för att se hur det ser ut innanför. 7 cm isolering, den gamla panelen och sen stående timmer. Går det att säga hur gammalt huset kan vara? Vi trodde inte det var timmer innanför. Var det så man byggde på 20-talet? Eller kan det vara äldre? Vi tänkte byta isolering till cellulosa och öka på till 10cm. Är det något vi ska tänka på?

Svar:
Med ledning om uppgiften att huset är från 1920-talet borde det vara en plankstomme. Kan det som ser ut som stående timmer vara spontat 2-3” plank? Om ni lyfter lite på den tvärgående regeln kan man se om så är fallet. Men på landsbygden är det heller inte ovanligt att man har återanvänt äldre material och metoder.

På bilden ser det ut att vara en igensatt fönster- eller dörröppning som har isolerats med mineralull. Bakom platsen kan man eventuellt ana mögel bakom plasten, det bör kollas upp.

Det är sällan det lönar sig att tilläggsisolera huset utvändigt men om ni skall byta hela panelen kan det vara ett bra tillfälle. Tänk bara på att ni ändrar husets utseende med avseende på takutsprång, fönster som hamnar djupare in i fasaden, fodersnickerier, över grunden utkragande fasad osv. Ett tips är att läsa på i Energiboken innan ni påbörjar arbetet.

keyboard_arrow_up