fbpx

Hjälp med tak-/vindisolering

Frågeställare: Ibko
Jag ska byta tak på mitt hus och funderar på att isolera taket/rummen med snett tak på ovanvåningen med, linisolering i skivor/rulle eller cellulosa lösull.
Min fråga är vilken produkt är mer lämplig för mitt hus (cellulosa är billigare) som är från 1933 och numera med vattenburet värme och självdrag hur och hur ska produkten monteras för att det ska vara effektivt och byggnadssäkert?
Taket kommer att bli tegel, papp typ yap 2200, råspont.
Räcker det att bara isolera ”snetaket” i rummen på ovanvåningen samt isolera vindsbjälklaget eller är det
bättre att isolera hela taket och vindsbjälklaget? Vinden kommer att användas som vind dvs ej inredas.
Ska man ha luftspalt mellan råsponten och isoleringen?
Ska man ha luftning i luftspalten?
Ska man ha ventilation på vinden?
Huset är gammalt dvs ingen plast på insidan. Jag ät tveksam att lägga isoleringen direkt mot råsponten för att jag tänker att ev ånga har ingenstans att ta vägen för att den stoppas av pappen. Samma fundering gäller även om man har luftspalt för att ev ånga kommer inte längre än till luftspalten.
Hur kan man lösa isoleringen av mitt tak/vind med någon bra och miljövänlig produkt?
Tacksam för svar

Svar:
Hej Ibrahim!
Använd lösull av cellulosa i parallelltaket och på vindsbjälklaget. Det blir enkelt att fylla från vinden och inspekterbart i framtiden i motsats till om du isolerar parallelltaken ända upp.
Beträffande luftspalt och luftning bör du följa tillverkarens rekommendationer. I äldre hus isolerade med sågspån i parallelltaket finns ingen luftspalt och tex ekofiber har typgodkänd konstruktion utan luftspalt. Överdriven ventilering på välisolerade vindar kan förorsaka mögelproblem då klimatet kan bli lika fuktigt som utomhus. Normalt fungerar ventilationen med en ventil i varje gavel.

keyboard_arrow_up