Frågeställare: Kulan
Vi har ett stenhus(enstenstegel) i skåne, idag är det tilläggsisolerat på insidan sen ca 30 år tillbaka. Det har fått konsekvenser och nu ska isoleringen bort. Delar av putsen(spritputs) måste repareras.
Ska vi tilläggsisolera på utsidan och i så fall hur? Har funderat lite på träullsplattor, men hur mycket isolerar de egentligen?
Hur mycket nytta har den invändiga isoleringen gjort rent värmemässigt. Om man ställer förlusten av tilläggsisoleringens kapacitet mot vinsten att få tillbaka värmelagringskapaciteten i ytterväggen, hur mycket tjockare tröja behöver vi?
Vi värmer idag med täljstenskamin och luftvärme.
Svar:
Ditt förslag att tilläggsisolera utvändigt med träullsskivor tycker jag är ett utmärkt lösning. Det är tekniskt mera lämpligt att isolera på utsidan än insidan av den anledning som du själv också antyder att du då får nytta av tegelväggens värmelagrande förmåga. Träullssivan är en bra putsbärare som isolerar hyfsat bra och som inte kan mögla och är diffussionsöppen. Hur tjockt du skall komplettera med blir en avvägning mellan energikraven och utseendet. En tjock påbyggnad utvändigt leder ofta till att huset tappar sin form och goda proportioner i förhållande till takutsprång fönstersmygar och socklar. Att åtgärda även detta innebär mycket arbete och därmed kostnader. Isoleringsförmågan hos träullsplattor är endast 1/3 av motsvarande tjocklek mineralull. Men det finns så många andra fördelar med träullen så välj gärna denna lösning. Byggnadsvårdsföreningen ger ut en bok om energieffektivisering i gamla hus till sommaren. Håll ögonen öppna eller gå med i föreningen så får du information om den.
Utbildad arkitekt med erfarenhet som mångårig lärare i CAD, 3d-modellering och visualisering. Driver idag den egna arkitektbyrån Akrkitektursyn i Eskilstuna. Har gått byggnadsvårdskurs i Chalmers regi och varit länsombud i Svenska byggnadsvårdsföreningen sedan 2002.
Som länsombud ser jag en möjlighet att aktivt få arbeta för kunskapsspridning om god byggnadsvård. Jag har noga studerat villabebyggelsen och reflekterat över hur denna har förändrats under olika tider – vad det är som styr människors val och handlande. Jag tror att det gäller att i tid inse värdet av det man har och förstå att drastiska stilförändringar av ett hus sällan uppskattas på längre sikt.