Grundläggningsåtgärder

Frågeställare: Susanne
Jag har köpt ett hus, en gammal pingstkyrka med tillhörande lägenhet, bygd 1939-40. Vid byte av ytterdörren visade det sig att den har en något annorlunda konstruktion av grunden. En gjuten platta under hela huset, troligen rätt tjock, åtminstone delvis, då det i kyrksalen finns en dopgrav som är ca 160 cm djup. Runt kanten på plattan finns en 7 cm hög klack, med ventiler med jämna mellanrum. Sen står tre tums golvreglar direkt på plattan, och golvbrädor ligger på golvreglarna. Ingen trossbotten, ingen isolering. Hur åtgärdar jag detta på bästa sätt? 1. Lyfta upp alla golv så underkant golv ligger i överkant ventilerna, med trossbotten, isolering och 220 mm golvåsar? ( takhöjden räcker för detta) 2. Sätta igen ventilerna, fylla med Hasopor eller Leca och lägga golv ovanpå det, ev. med golvvärme. Hur tjockt lager behövs? Något annat tips?

Svar:
Förutsatt att grunden är torr kanske det inte är ett problem? Men om det finns fuktskador eller lukt eller om golven är kalla kan man isolera eller bygga nytt bjälklag enligt dina förslag. I Byggnadskultur nr 2 1015 finns artikeln “På säker grund” som går igenom viktiga principer för grunder och isolering och hur de kan utföras.

Meny

Innan du frågar

Ställ en fråga (gammal)

Anmälan Byggnadsvårdsläger

  • OBS! Lägren kan i de flesta fall tillgodose kost vad gäller allergi eller vegetarisk mat, dock ej specifika dieter).
    Observera att lägret blir billigare med ett medlemskap (dock ej för trädgårdslägret som redan är nedsatt i pris).
    Här godkänner du att bilder som tas på lägerdeltagarna kan komma att användas av Svenska byggnadsvårdsföreningen i marknadsföringen för byggnadsvårdslägren. Marknadsföringen innefattar bland annat hemsida, sociala medier och tidningen Byggnadskultur. Att godkänna är frivilligt, men vi är tacksamma för alla möjligheter att kunna sprida byggnadsvården i våra kanaler.

LÄGG TILL DITT ARRANGEMANG

januari 2020
mars 2020
Inget evenemang hittades!