fbpx

Val av golv på mullbänksgrund

Frågeställare: Anne-Marie från Västerås
Hej! Jag äger ett torp från 1870-talet . Vi har reparerat syllarna och har tagit bort golvet i köket. Det fanns ett brett furugolv under med plankor som var ca 23 cm breda och 40 mm tjocka. Alla plankor var olika breda. En del var maskätna och några var skadade och lappade med bitar av plåt. Någon planka var utnött både på över och undersidan. Vi har tänkt byta ut hela golvet mot ett nytt obehandlat furugolv. Bjälklaget ligger på ett ställe med 80 cm mellanrum , på de flesta ställena är det 55-75 cm mellanrum. Stockarna är ju inte raka därav ojämnheter. Vi har en mullbänk som grund Stockarna är i stort sätt helt torra, lite tecken med fnas i en stock ca 2 dm långt. Tänkte isolera med lecakulro och behålla mullbänken. Hur tjocka behöver plankorna vara? Vi ska dra in vatten och avlopp i köket. Vardagsrummet intill har också en mullbänksgrund som tyvärr inte fungerat. Vi tänker bygga en toalett med duschmöjligheter i en utbyggnad på 15 m i anslutning till huset. Huset har hitills inte varit uppvärmt vintertid. Tänker vi rätt?

Svar:
Mullbänksgrunder brukar fungera bra så länge de är torra och mullen inte har sjunkit ihop. Viktigast är att se till att takavvattning rinner bort från huset, att inte lägga på täta ytskikt på de obehandlade golven och att mullbänken är vindtät vid ytterväggarna. Denna vindtätning kan med fördel göras med lera. Det är bra om ni kan förlägga så mycket som möjligt av rördragningar för vatten i den nya husdelen och isolera rören noggrannt under den gamla delen.

Beträffande val av golv kan ni välja ett likadant golv i varierande bredder med samma tjocklek, du hittar dem bland annonserna i Byggnadskultur eller genom dina länsombud. Det gör att karaktären bibehålls och en tjocklek på runt 40 mm gör att de inte sviktar.

keyboard_arrow_up