fbpx

18 God Jul önskar: Gunilla Kinn Blom och Edward Blom

Gunilla och Edwards villa lät uppföras av Johannes och Gunhild Enger. För arbetet anlitade de en arkitekt, och med stor sannolikhet byggdes villan av proffshantverkare. Foto: Gunilla Kinn Blom 2021

Snart är det dags att fira vår fjärde jul i det hus som lokalt kallats ”Postmästarhuset”, trots att här aldrig bott någon postmästare.

Vi älskar vår fina, nationalromantiska trävilla, inte minst för att den – till skillnad från så många andra hus

i Storstockholm – har kvar sin originalplanlösning och rentav det mesta av köksinredningen från byggåret, med serveringsgång, platsbyggda skåp och kallskafferi. Fyra kakelugnar och en öppen eldstad värmer oss i vinter (jo, det finns bergvärme, elspis, kylskåp och diskmaskin och andra moderna tillägg också).

För oss innebär byggnadsvård även att vi intresserar oss för husets tillkomsthistoria och det liv som levts här.

Under 1920-talet flyttade flera ut till Stuvsta. Tomtförsäljningen hade satt fart två år tidigare. Här ett par nybyggare. Foto: Huddinge kommuns arkiv

Stuvsta, i Huddinge där vi bor är ett typiskt egnahemsområde, där de flesta hus byggdes av de boende själva utifrån typritningar. Men Johannes och Gunhild Enger som lät uppföra vårt hus 1922–1923 anlitade en arkitekt, och med stor sannolikhet byggdes villan av proffshantverkare.

Länge var denne arkitekt okänd för oss. I kommunens bebyggelseinventering stod ”V Modin” – och det var först när jag lade upp en bild på signaturen på Facebook som gåtan fick sin lösning. Vänner noterade att M:et nog var ett B, och plötsligt var arkitekten identifierad som Victor Bodin (1860–1937). Ett spännande detektivarbete påbörjades! Idag har vi lärt oss massor om denne man, som ritade ett stort antal byggnader i New England och Sverige kring förra sekelskiftet – däribland Stockholms tidigaste ”skyskrapare” och radhus – men som idag är relativt glömd. Utom av oss.

Luckor i original från byggåret. Foto: Gunilla Kinn Blom 2021

Johannes Enger (1880–1969) spanar vi också på. Han började sin postverksbana som vaktmästare och ”postbetjänt” i Skåne, blev postdirektör i Stockholm 1917 och slutade sin karriär som postsparbankschef. Gissningsvis träffade han Victor Bodin sedan denne efterträtt Ferdinand Boberg som postverkets egen arkitekt, och gav honom ett privat uppdrag.

Vi vet att paret Enger – som bodde här i Stuvsta i flera decennier – levde ett traditionellt övre tjänstemannaliv, med representationsmiddagar och fester. I köket hade husan, vars dotter vi har kontakt med, fullt upp när det var dags för syltning och saftning, gåsmiddagar och julstök. Gåsmiddagarna fortgår sedan vi flyttade in, och julstök är det garanterat också!

Gunilla Kinn Blom och Edward Blom

Gunilla Kinn Blom, journalist. Följ Gunillas konto: gunillakinn på Instagram!

Edward Blom, kulturhistoriker, gastronom och arkivarie. Följ Edwards konto: edward_blom på Instagram!

 

>>>Se hela julkalendern här<<<

 

keyboard_arrow_up