fbpx

Gnagarskydd stålull?

Hej!

Vi har köpt ett litet soldattorp som vi ska göra iordning. Vi är nybörjare i sammanhanget ska nämnas :). Vi har tänkt dreva stockväggarna med lindrev, men funderar på hur vi bäst ska täta mot möss. Mina föräldrar bor i ett gammalt hus från 1830, där har de drevat med lin och satt finmaskigt rostfritt nät där det varit risk för att möss ska kunna ta sig in.

Vi såg när vi googlade runt att vissa istället använder stålull för att täppa till håligheter som gnagare skulle kunna ta sig in igenom. Samt drevar med lindrev.

Min fråga är vilken metod som är att föredra, samt om man ska använda stålull, måste det vara rostfri stålull (den som är märkt ”gnagarskydd”), eller skulle man potentiellt kunna köpa stålull i slipavdelningen i byggvaruhusen, den är mycket billigare, men är ej rostfri. Bör stålullen vara rostfri för att användas som gnagarskydd? Kan det skada huset på något sätt eller ställa till problem om man skulle köra på den som inte är rostfri? Dra till sig fukt och rosta exempelvis, även om man använder den för att täppa till hål inifrån huset?

Svar:

Möss är små, de kan ta sig in genom hål som är 0,7 mm. Om ni i nuläget har problem med möss så finns många åtgärder man kan vidta som att hålla gräset kort ,ta bort växtlighet som växer inpå huset, ta bort vedtravar, redskap eller annat som mössen kan klättra på, ställa ut musfällor, sätta nät, täppa till otätheter och bland det mest effektiva – skaffa en bra katt. Mer om detta finns att läsa om på många sidor på nätet. För huset är det bäst med lindrev men det gillar även fåglar och smådjur att rota i. Om det inte går att foga i träbitar eller lera i hål kan man använda rostfri stålull som djuren inte gillar. Vanlig stålull kan som sagt rosta och ge missfärgningar och håller inte lika länge. Från husets insida kan den vanliga stålullen fungera bra.

keyboard_arrow_up