fbpx

Flytt av lamparmatur på pappspänt tak

Vi har ett timmerhus från 1800-talets mitt. På 1950-talet rev man tyvärr ut det mesta invändigt, bytte till kvadratiska fönster och spikade upp eternitplattor på fasaden. Vi har långsamt börja återställa huset till hur det såg ut innan 1950 (utifrån fotografier). Tyvärr är innertak och golv utbytta på 50-talet och i två rum (sal och kammare) har man spänt upp papptak och lagt ekparkett. I kammaren behöll vi papptaket och bättrade på limfärgen.

I salen hade vi tanken att byta taket på grund av att det sitter en lampa mitt i taket, vilken vi vill ha ovanför bordet vid fönstret. Nu är vi mer inne på att behålla papptaket, eftersom det passar bättre till ekparketten (rummet blir ändå inte som innan 1950, då det känns synd att ta bort en fin parkett).

Nu är frågan hur man ska bete dig med lampan. Befintligt uttag mitt i rummet kan man täcka med doslock, men hur kan man montera lampan över bordet vid fönstret? Med lång krok genom papp till brädtaket en decimeter ovanför pappen och sedan dra lampkabeln till lamputtag på väggen och limma kabeln mot papptaket? Det kanske finns smartare lösningar.

Svar:

Ja, enklast är att dra upp en kabel längs fönsterfodret och rakt ut mot det nya lampfästet. Gör ett hål där ni vill ha lampan och mät med en penna hur stort avstånd det är mellan papp och undertak. Sen skaffar ni en lampkrok i rätt längd. Likadant med kabelklämmor, skaffa spikar eller skruv i rätt längd eller limma kabeln om det är för långt avstånd till innertaket. Den fingerfärdige kan nog dra en kabel mellan det gamla lampfästet till det nya dolt under spänntaket. En dragfjäder eller tjockare ståltråd och en liten USB-kamera kan vara till god hjälp. Om kabeln behöver fästas upp i undertaket blir det hål när man skruvar upp klamrarna men de hålen kan klistras över med papper och målas in i takfärgen. Den dekorativa takstrukturen på ert tak gör att mindre ojämnheter inte syns så mycket.

Meny