Vi har en gavel på vårt uthus där fasaden är delvis dålig. Det är särskilt droppnäsan och nedre delen av brädorna som är murkna. Vi slipper gärna byta panelen på hela övre biten. Kan vi byta nedre delen av brädorna och göra en ny droppnäsa? Tips?
Svar:
Fasadpanelen är ett klimatskydd och behöver inte alltid vara i superskick. Men det är inte bra om det kan regna in och hålla kvar fukt, i synnerhet inte högre upp på fasaden och om det är isolering under. Om huset är (eller skall bli) ett bostadshus är det klokt att sätta en vindtätning (vindpapp eller vindtät duk) under panelen när man ändå har den demonterad. Det är bland det mest effektiva energiåtgärderna och minskar stommens nedkylning vid kall och blåsig väderlek.
I det övre gavelfältet kan den friska delen av virket återanvändas genom att brädornas dåliga nederdelar sågas av och de friska men då kortare brädorna placeras längre ut på gavelsidorna. I mitten av gavelfältet får man komplettera med nya brädor. Överväg att sätta locklist även på gavelfältets panel för att minska risken för inträngande vatten. Droppnäsan behöver bytas och bör vara av bra kvalitet, gärna kådrik.
Bildkollaget nedan visar en så kallad halvsulning av en fasad på ett av våra byggnadsvårdsläger. Bilden uppe till höger visar hur man monterat ett anhåll för cirkelsåg och sågat av den nedre, ruttna delen av panelen med ett 45 graders, uppåtgående snitt. Antingen monteras dropplist med liggande panel nedanför (bild upp till vänster och i målat utförande nere till höger) eller så skarvas varje panelpräda och fasaden förses med ny locklist (nere till vänster).
Stephan har det övergripande ansvaret för föreningens förvaltning och arbetar nära styrelsen, redaktionskommitté och externa samarbetspartners.