fbpx

Färgsättning veranda parstuga och dubbla pardörrar

Frågeställare: Lena från Gränna
Hej! Vi har återställt/renoverat fasaden, fönster m.m på vårt parhus (1830) och nu återstår färgsättning/målningsarbetet -på verandan/pärlspontsväggen och dörrarna som byggdes/tillkom 1893. Vi har fått fram originalfärgen på väggen (ljus grönt) och originalfärgen på dörrarna (brun) och börjat provmåla enl. bifogad bild, dörrarna i brunt men det ska inte vara någon avvikande färg i ”speglarna” det är sen tidigare färgsättning. Nu till vår fråga om det kan bli ”för många färger” och vad man i så fall kan välja för färger istället som är tidsenliga till väggen och dörrarna? Huset = målat i falu ljus röd. Foder 1% grön umbra. Spröjs och bärande delar på verandan 100% guldocker.

Svar:
1890-talet var en färgrik period även om det begränsades något av vad linolja och de traditionella pigmenten kunde åstadkomma. En färgundersökning som ni har gjort är ju en bra början även om vissa lager kan vara svåra att tolka (läs mer om färgundersökning i artikeln Att göra färgundersökning). Och ibland är det ju inte den vackrast tänkbara färgställningen även om det kanske är original? Om det inte är en museal miljö finns ju möjligheter att anpassa efter egen smak och tidstypiska utföranden. Därför är det jättebra att göra provuppmålningar som ni har gjort.

För att få inspiration från liknande verandor rekommenderar jag ett besök på länsmuseet där byggnadsantikvarierna har bra kännedom om den regionala traditionen.

keyboard_arrow_up