fbpx

Färg vattbräda

Frågeställare: Patrik
Hej, Jag undrar vad för färg jag bör använda till en vattbräda som ska sitta på en vindskiva? Vindskiva är målad med faluröd färg. Tack på förhand och trevlig helg! /Patrik

Svar:
Vindskidor var ursprungligen skydd för väder och vind så att takmaterialet inte kunde blåsa av och för att, i fallet med torv- och vissa stråtak, hålla takmaterialet på plats. Vissa taktyper som bräd- papp- eller plåttak behöver inga vindskidor men de används numera ändå ibland av estetiska skäl.

Tegel eller tak med betongpannor behöver inte bara vindskidor utan även vattbrädor eller plåtbeslag ovanpå så att inte vatten skall komma in under pannorna. Vindskivor och framförallt vattbrädor är bland de mest väderutsatta delarna på ett hus och betraktades som offerbrädor och behövde bytas med jämna mellanrum.

På grund av kort livslängd och svårigheten att underhålla målades de i regel inte men på de mer påkostade husen förekom tjära och rödtjära. Idag är de i regel målade. På falufärgade timmer- eller panelhus målas de ofta i samma färg som fasaden och på linoljefärgade hus målas de ofta i bruten vit kulör eller i likadan kulör som fodersnickerierna på fasaden. Om vattbrädan är klädd eller ersatt med plåtbeslag är den ofta målad i samma kulör som övriga plåtbeslag på taket.

(Ordet skida kommer från kluvet trästycke men i dag vore ordet vindbräda en mer passande beteckning även om det något missvisande ordet vindskiva har blivit vanligast.)

Meny

Innan du frågar

Ställ en fråga (gammal)

Anmälan Byggnadsvårdsläger

    OBS! Lägret i Näverkärr är nu fullt.
  • OBS! Lägren kan i de flesta fall tillgodose kost vad gäller allergi eller vegetarisk mat, men inte alltid specifika dieter. Var noga med att ange vad du har för matpreferenser så att lägret kan ta ställning till om det går att ordna.
    Observera att du behöver vara medlem i föreningen för att kunna delta på något av våra läger. Här kan du läsa mer om medlemskapen: https://byggnadsvard.se/medlem/medlemskap
    Här godkänner du att bilder som tas på lägerdeltagarna kan komma att användas av Svenska byggnadsvårdsföreningen i marknadsföringen för byggnadsvårdslägren. Marknadsföringen innefattar bland annat hemsida, sociala medier och tidningen Byggnadskultur. Att godkänna är frivilligt, men vi är tacksamma för alla möjligheter att kunna sprida byggnadsvården i våra kanaler.

LÄGG TILL DITT ARRANGEMANG

maj 2020
juni 2020
Inget evenemang hittades!
Visa fler