fbpx

Färg vattbräda

Frågeställare: Patrik
Hej, Jag undrar vad för färg jag bör använda till en vattbräda som ska sitta på en vindskiva? Vindskiva är målad med faluröd färg. Tack på förhand och trevlig helg! /Patrik

Svar:
Vindskidor var ursprungligen skydd för väder och vind så att takmaterialet inte kunde blåsa av och för att, i fallet med torv- och vissa stråtak, hålla takmaterialet på plats. Vissa taktyper som bräd- papp- eller plåttak behöver inga vindskidor men de används numera ändå ibland av estetiska skäl.

Tegel eller tak med betongpannor behöver inte bara vindskidor utan även vattbrädor eller plåtbeslag ovanpå så att inte vatten skall komma in under pannorna. Vindskivor och framförallt vattbrädor är bland de mest väderutsatta delarna på ett hus och betraktades som offerbrädor och behövde bytas med jämna mellanrum.

På grund av kort livslängd och svårigheten att underhålla målades de i regel inte men på de mer påkostade husen förekom tjära och rödtjära. Idag är de i regel målade. På falufärgade timmer- eller panelhus målas de ofta i samma färg som fasaden och på linoljefärgade hus målas de ofta i bruten vit kulör eller i likadan kulör som fodersnickerierna på fasaden. Om vattbrädan är klädd eller ersatt med plåtbeslag är den ofta målad i samma kulör som övriga plåtbeslag på taket.

(Ordet skida kommer från kluvet trästycke men i dag vore ordet vindbräda en mer passande beteckning även om det något missvisande ordet vindskiva har blivit vanligast.)

keyboard_arrow_up