fbpx

Färgsättning veranda

Vi har ett gammalt torp vars veranda behöver målas om. Nuvarande färgsättning är vit och röd men på vissa ställen finns flagor kvar av tidigare färgsättning. Men större delen av verandan skrapades trären för 35-40 år sedan så vi vet inte hur färgsättning kan ha sett ut. Nu när verandan behöver målas om skulle vi vilja återställa den så gott det går, hur går vi tillväga?
Finns det någon som kan svara på hur det har sett ut lokalt sett?
Vi vet inte hur gammalt huset är, verandan troligtvis tillbyggd runt sekelskiftet 18-1900.
Ser ut som det varit guldockra, en mörkt grön färg med drag åt blått, en ljust gråblå och en mörkt rödbrun färg. Fanns det någon speciell tradition för verandor? Tex att bärande delar var mörka eller liknande.

Svar:

Tiden före och runt förra sekelskiftet var en ornament- och färgrik period, det var inte ovanligt med tre eller fyra olika färger på verandor. I de flesta landsändar finns det lokala traditioner. Kontakta ditt länsmuseum och tala med någon av deras byggnadsantikvarier. De brukar kunna detta på sina fem fingrar och på länsmuseerna finns även arkivmaterial i form av ritningar och foton som kan ge ledtrådar. När du sedan väljer kulörer kan du utgå från de pigment som fanns tillgängliga vid tiden, alltså en något mer dämpad färgskala. Fördelen är att de oftast fungerar bra ihop. i välsorterade färgbutiker kan du låna en NCS-färgsnurra med alla färgkoder som kan åstadkommas med traditionella pigment. Läs artikeln Kulturkulör – färgkarta med historiska kulörer och moderna färgkoder  och om du vill veta mer om färgundersökningar kan du läsa Att göra färgundersökning.

keyboard_arrow_up