fbpx

Färgsättning i källarförråd i hus från 1927?

Vilka linoljefärger rekommenderar ni till ett källarförråd från 1927, där följande ska målas:

*Väggar
* Ram på spegeldörr
* Fris och profil på spegeldörr
* Spegelfyllningar

Huset är gult med grå snickerier, men här önskar jag andra färger. Gärna tre olika på dörren och ytterligare en på väggen. Hemma har jag linoljefärgerna bränd terra, järnoxidbrun, järnoxidsvart, hastinggrå, vit titan-zink, veronagrå och grå umbra. Kan någon av dem användas? Och var i så fall? Jag är förstås öppen för att köpa andra färger. Det viktigaste är att det blir tjusigt och tidstypiskt.

 

Svar: 

Källarförråd brukar man kalla lägenhetsförråden i flerbostadshus. Under den här tiden så var det ofta enkla ommålade brädväggar och bräddörrar. Om det var mer avancerat med snickerier och spegeldörr så var det nog mycket sällsynt med mer än en färg, och i såna fall kanske mest sannolikt någon varmgrå kulör som kan åstadkommas med grå umbra och/eller hastingsgrå. Även den grönare veronagrå kan säkert också användas. Men det förekom även andra kulörer, brunt var inte helt ovanligt. Titta på andra hus och låt dig inspireras.

Men jag misstänker att det kanske rör sig om en förrådsbyggnad på fastigheten som skall målas exteriört? I såna fall så var det tyvärr inte heller så färgsprakande 1927. Man ödslade i regel mindre energi på dekorativa inslag på de enklare husen och det kan man förhålla sig till om det skall vara tidstypiskt. Tidigare i historien, runt sekelskiftet var det en färgrikare period. Om huset inte är skyddat eller utpekat i detaljplan kan man ju vara lite friare i färgsättningen men kanske ändå inte välja alltför många färger. Mitt tips är att provmåla, färg går ju alltid att måla över om det skulle bli fel.

keyboard_arrow_up