fbpx

Färgborttagning på putsat hus med plastfärg?

Vi har ett hus från 1927 som är putsat utanpå betongtegel. huset är ommålat med plastfärg av förra ägaren, men färgen har börjat flagna i stora bitar. Putsen under ser inte så skadad ut så jag hoppas att det går att rädda.
Har ni något tips på hur man kan få bort all plastfärg på huset så jag kan måla om med en bättre färg?
Som sagt så vill jag helst bevara den gamla putsen utan att blästra bort den.

Svar:

Det går inte att skrapa bort färg om putsen inte är helt slät. Om färgen sitter löst kan de gå med högtryckstvätt och stålborste. De flesta plastfärger blir uppmjukade av vatten och kan gå att dra av/borsta av om man lyckas få vattnet att sitta kvar något dygn, till exempel bundet i gammaldags tapetklister med stärkelse som påförs ymnigt och plastas in utan luftbubblor något dygn. Detta kan man testa på en mindre yta.  Blästring är det sätt som brukar vara mest effektivt. Det som är viktigt med blästring är att använda en blästringsmetod som är lämplig för just ditt hus, baserat på färgtyp och putstyp. Man använder olika blästermaterial, från sand och glas till is, i kombination med mer eller mindre vatten och tryck. Nackdelen är om färgen är hårdare än putsen så kan det bli skador i puts som måste repareras innan ny färg kan appliceras. Man kan också hyra en saneringsfräs som tar bort ytskiktet men ytskiktets karaktär förändras.

Kemisk borttagning har blivit vanligare, det finns lite olika fabrikat och sorter. Här är det av vikt att det är ett medel som är lämpligt för just dina förutsättningar, färgtyp och putstyp igen. Nackdelar är att det ibland kan vara svårt att få bort rester av själva färgborttagningsmedlet ur putsen efter arbetet, detta kan ge missfärgningar efter ommålning. Det finns olika preparat på marknaden, till exempel ES-metoden som har blivit vanlig inom byggnadsvården. Men det kan vara svårt att läsa sig till vilka kemiska substanser som ingår. Man kan också beställa provflaskor med olika blandningar. Viktigt att allt färgskrap samlas upp så att det inte hamnar i naturen.

keyboard_arrow_up