fbpx

Färgborttagning eller överputsning av målad betongsten-sockel?

Renoverar ett trähus från 1934 med en betongsten-sockel som behöver göras iordning/återställas. Troligen har den väl varit omålad från början, men målats blå samtidigt som resten av huset, någon gång under årens lopp. Vet inte vilken färg det är, en plastfärg gissar vi på. Färgen är rejält flagad på vissa ställen, men sitter hårt på andra. Och det verkar bara vara ett enda färglager. I de fall färgen flagar gör den det i relativt stora flagor och tar med sig ett tunt lager frän stenen.

Vi funderar på två alternativ: Rengöra sockeln helt på färg och ha betongstenen som den är, eller så putsar vi den slät. Vad rekommenderar ni? Något av detta, eller kanske någon helt annan lösning som vi inte tänkt på?

Går det ens att få bort färgen helt och hållet om vi väljer att försöka? Hur gör man i så fall? (Och gärna då på ett så skonsamt sätt som möjligt för människa, miljö och betongsten…) Och för puts-alternativet, behöver vi få bort färgen helt för att putsen ska sitta eller räcker det att skrapa bort löst sittande färg? Och spelar det någon roll i sammanhanget vilken puts man använder? Skulle gärna välja en kalkputs, (typ Saint Astier eller lufthärdande.)

Svar:

Du skriver att när färgen lossar så tar den med sig ett tunt lager av stenen, detta indikerar att det nog är svårt att återgå till omålade ytor igen.
Med en färg anpassad för just betongsten, och kanske en kulör som imiterar omålad kulör, kan man få en väldigt trevlig och hållbar sockel tillbaka.
Men tyvärr måste nuvarande färg bort för att få fram mönster och få ny färg att fästa. Det är svårt att ge råd om färgborttagningsmetod utan att varit på plats men några råd på vägen kan vi ge.
Då den nuvarande färgen ”tar” med sig stenens yta indikerar det att färgen är stark och hård, hårdare än stenen. Då kommer nog inte blästring att fungera för det kommer att äta för mycket av stenens yta. Återstår värme eller kemi..
Ni kan prova att värma färgen med en färgborttagningslampa och se om den lyfter sig. Sen skrapa bort. Eller prova ett färgborttagningsmedel. Dessa är tyvärr ofta ganska belastande för miljön men det finns några nya på marknaden som utger sig för att vara miljövänliga, till exempel ES-metoden, här blir det dock för er att själva att göra bakgrundscheck.
Efter att nuvarande färg är borta så tycker jag att en vattenglasfärg (två komponents) eller en KC-färg är lämpligt för att säkerställa att sockeln förblir frostsäker.

keyboard_arrow_up