fbpx

Erika Åberg är Årets byggnadsvårdare

Foto: Lina Östling

 

I år får byggnadsantikvarien och programledaren Erika Åberg utmärkelsen ”Årets byggnadsvårdare”. För sin mix av teori och praktik inom kulturhistoria får hon priset, som delas ut av Svenska byggnadsvårdsföreningen. ”På ett smakfullt sätt gör hon byggnadsvård begripligt för många” lyder en del av motiveringen. 

–Jag känner mig hedrad och uppskattningen når rakt in i hjärtat. Jag beundrar arbetet som Svenska Byggnadsvårdsföreningen gör och blir smickrad av att få den ryggdunk som priset innebär, säger Erika Åberg. Svenska byggnadsvårdsföreningen delar ut priset Årets byggnadsvårdare varje år. Utmärkelsen går till en person som gjort en utmärkt insats för byggnadsvården i landet. Tidigare har priset gått till bland andra Ulla Skoog och Ingvar Oldsberg.

Programledare och skribent
Erika Åberg sprider just nu sina byggnadsvårdskunskaper som programledare i det populära historie- och byggnadsvårdsprogrammet ”Det sitter i väggarna”. Förutom byggnadsvårdsexpert i TV är Erika dessutom skribent och föreläsare. Hon driver även Instagramkontot @erikashus där hon delar med sig av egna byggnadsvårdsprojekt till strax under 60 tusen följare.

– Vi är glada och stolta över att ge Erika priset för Årets byggnadsvårdare, säger Stephan Fickler, verksamhetsledare på Byggnadsvårdsföreningen. Hon har varit ett viktigt kugghjul i det maskineri som lett till ett ökande intresse för byggnadsvård de senaste åren.

Miljöperspektivet viktigt
Erika Åberg tror att byggnadsvården kommer att spela en viktig roll i framtidens byggande och hoppas att varsamhetsprinciperna kommer att följa med till den konventionella byggbranschen:
–Byggnadsvård är relevant på många olika sätt, men allra mest ur miljöperspektivet, att hushålla med resurserna, säger hon.
– I framtiden hoppas jag att det istället för att riva, slänga och köpa nytt, blir självklart att restaurera.

Prisutdelningen livesänds den 8 oktober på Byggnadsvårdsföreningens Facebooksida. Pristagaren kommer under livesändningen att hålla en föreläsning med byggnadsvårdstema.

Motivering:
Pristagaren använder sin gedigna kunskap för att på många olika sätt sprida byggnadsvårdsevangeliet. Genom artiklar, tv-program, sociala medier och föredrag verkar hon för att sprida praktisk tillämpning av vår kulturhistoria. 

Hon mixar, på ett smakfullt sätt, teori och praktik och gör därigenom byggnadsvården begriplig och tillgänglig för många. Svenska byggnadsvårdsföreningens pris för Årets byggnadsvårdare 2020 tilldelas Erika Åberg.

Fakta: Vad är byggnadsvård?

Byggnadsvård är ett förhållningssätt där man bygger, utvecklar och renoverar med material, konstruktioner och metoder som är bra för både hus och människor. Det innebär att man väljer bort material som inte är miljövänliga och naturliga, till exempel plast. Istället använder man cirkulära material som kan återanvändas och till slut gå tillbaka i kretsloppet. Exempel på sådana material är trä, lera, cellulosa och andra naturmaterial. Byggnadsvårdare balanserar ett miljömedvetet och resurssnålt sätt att bygga med att vilja bevara unika värden hos gamla miljöer.

 

keyboard_arrow_up