fbpx

Dålig kvalitet lertegel Benders

Frågeställare: HF
Hej
Sommaren 2009 var jag tvungen att lägga om taket på södersidan av vår gamla skola från 1879. Jag använde tvåkupigt lertegel från Benders. Redan nu flagnar (kalvar) fler och fler pannor i en accelererande takt. För ca sju år sedan lade jag om taket på norrsidan, också med Benders tvåkupiga lertegel. Där har det aldrig varit något problem utan alla pannor är hela. Min fråga är nu om orsaken till den dåliga kvaliteten på takpannorna på södersidan är att det är dålig bränning eller något annat. Jag undrar också om de flagnande pannorna också innebär att deras skyddande funktion försvinner. VD:n för Benders, Ove Bender, hävdar att de flagnande pannorna endast är ett estetiskt problem.
Med vänlig hälsning Hans Fink

Svar:
Jag vet inte hur deras tillverkning är, men en riktig lertegelpanna kan inte flaga eftersom den inte har ett ytskikt som kan flaga. Bränd lera ändrar inte heller form.
Beträffande reklamationen så kan inte ett ”estetiskt problem” avfärdas. Just materialens skönhet är ju en av de viktigaste faktorerna på ett hus. Stå på dig!

keyboard_arrow_up