fbpx

Påverkar byte av takmaterial timmerhusets stabilitet?

Frågeställare: Per Öhlund
Hej! Jag har ett gammalt timmerhus i Norrbotten. där ursprungsbyggnaden är från 1 850-talet. Taket är ett sadeltak med ganska brant lutning. Takbeläggningen består av eternitplattor som jag tänkt byta ut mot ett plåttak (pannplåt). Finns det risk för att det nya plåttaket blir för lätt? Jag har läst att det kan vara bra om taket till ett timmerhus är relativt tungt för att “pressa ihop” timmerhuset så att huset blir stabilt
MVH Per Ö

Svar:
Om huset är 170 år gammalt har det nog satt sig klart. Och trycket har ju redan förändrats när man bytte från den ursprungliga takbeklädnaden till det ganska lätta eternittaket. Men eftersom trä är ett levande material som rör sig lite vid luftfuktighetsförändringar kan det rent teoretiskt hända att det blir små rörelser när trycket uppifrån ändras. Sannolikt inte märkbart men om du vill vara på säkra sidan kanske du skall lägga råspont under plåten.

Meny

Innan du frågar

Ställ en fråga (gammal)

Anmälan Byggnadsvårdsläger

    OBS! Lägret i Näverkärr är nu fullt.
  • OBS! Lägren kan i de flesta fall tillgodose kost vad gäller allergi eller vegetarisk mat, men inte alltid specifika dieter. Var noga med att ange vad du har för matpreferenser så att lägret kan ta ställning till om det går att ordna.
    Observera att du behöver vara medlem i föreningen för att kunna delta på något av våra läger. Här kan du läsa mer om medlemskapen: https://byggnadsvard.se/medlem/medlemskap
    Här godkänner du att bilder som tas på lägerdeltagarna kan komma att användas av Svenska byggnadsvårdsföreningen i marknadsföringen för byggnadsvårdslägren. Marknadsföringen innefattar bland annat hemsida, sociala medier och tidningen Byggnadskultur. Att godkänna är frivilligt, men vi är tacksamma för alla möjligheter att kunna sprida byggnadsvården i våra kanaler.

LÄGG TILL DITT ARRANGEMANG

maj 2020
juni 2020
Inget evenemang hittades!
Visa fler