fbpx

Byte av fönster

Fråga:
Om man ska byta fönster på ett trähus i två våningar från 1935 är det då nödvändigt att sätta in fönster med spröjs eller kan man sätta in släta fönster utan att det förstör exteriören?

Svar:
Svaret blir kort och gott: Nej. Att sätta in fönster utan spröjs i ett hus där det varit spröjs blir ungefär som när det fattas tänder i munnen på en människa. Det syns lång väg att något fattas.

Vi tycker ju inte att man ska byta fönster överhuvudtaget. Gamla fönster är gjorda med bra virke och hantverkskvalitet. Låter man renovera dom professionellt, kanske sätter in färglösa energiglas i innerbågarna men med dom gamla glasen kvar på utsidan så får man i stort sett lika god värmeekonomi som med ett modernt fönster men behåller de gamla fönstrens kvalitet och utseende och slipper de lagningar och ofta dålig passform runt fönstren som följer med ett fönsterbyte. Fönsterhantverkare finns det ganska gott om, leta rätt på någon lokalt och låt dom titta på fönstren.
Det finns en bra artikel här på hemsidan som du kan läsa: http://www.byggnadsvard.se/byggnadskultur/fönster-för-framtiden.
Om du är medlem i föreningen kan du kontakta ditt länsombud som kan hjälpa dig vidare.

keyboard_arrow_up