byta golv i timmerhus

Vi ska lägga nytt golv i köket på vårt timmerhus med torpargrund och spånisolering. Det nu uppbrutna grangolvet låg direkt på bjälkarna.Jag har fått ett förslag att lägga 22mm spånskiva under det nya plankgolvet som även det ska vara 22mm. Förutom att jag är tveksam till spånskiva i ett gammalt hus ( vet inte hur fuktkänsligt det blir) kommer denna lösning att innebära en förhöjd golvnivå. Jag tänker därför att ett grövre plankgolv mellan 30 och 35 skulle räcka då bjälkavståndet är cc 80. Det tidigare lagda grangolvet var 28mm tjockt men sviktade på ett ställe. Verkar detta rimligt?

Det nya golvet ska vara ask, kanske är det mildare krav på tjocklek visavi cc måttet då asken lär vara hårdare`?

Tacksam för svar

Göran Göstasgården Almo

Svar:

28 millimeter är nog ett gränsfall för ett bjälkavstånd på 800 millimeter. Men om golvet bara sviktade på ett ställe bör man kontrollera om de berörda bjälkarna sviktar mer än övriga. Om bjälkarna skulle vara skadade kan de bytas eller salas på som förstärkning. Tjockleken på det nya golvet bör minst vara drygt 30 millimeter och från byggnadsvårdssynpunkt vore det skönt att slippa spånskiva.

Meny

Innan du frågar

Ställ en fråga (gammal)

Anmälan Byggnadsvårdsläger

  • OBS! Lägren kan i de flesta fall tillgodose kost vad gäller allergi eller vegetarisk mat, dock ej specifika dieter).
    Observera att lägret blir billigare med ett medlemskap (dock ej för trädgårdslägret som redan är nedsatt i pris).
    Här godkänner du att bilder som tas på lägerdeltagarna kan komma att användas av Svenska byggnadsvårdsföreningen i marknadsföringen för byggnadsvårdslägren. Marknadsföringen innefattar bland annat hemsida, sociala medier och tidningen Byggnadskultur. Att godkänna är frivilligt, men vi är tacksamma för alla möjligheter att kunna sprida byggnadsvården i våra kanaler.

LÄGG TILL DITT ARRANGEMANG

januari 2020
mars 2020
Inget evenemang hittades!