fbpx

Byggnadsvård i Coronans tid

Att byggnadsvårda är en trevlig aktivitet i en orolig tid. För dig som vill ha tips på lagom lågteknologiska och tidskrävande projekt under självisoleringen (eller nästa gång strömmen har gått) kommer här några förslag. De håller dig sysselsatt och gör att ditt hus slipper bli eftersatt! 

  • I samband med fönsterputs kan man rekonditionera fönster och dörrar som är målade med linoljefärg och som har blivit matta. Söderläge mattas ned först. Rengör både rutor, bågträ och karm och påför kokt eller rå linolja tunt med pensel eller trasa. Torka av överflödet efter en halvtimme. (Observera att trasor med linolja måste blötas och slängas i försluten påse, även om det är ovanligt kan de självantända.)
  • Kolla så att alla plåtbeslag och plåtinklädnader på taket och utbyggnader sitter tätt och är hela. Om du inte vill klättra på taket kan man undersöka med en vanlig fältkikare från marken.
  • Kolla att avrinningen från alla stuprör fungerar och att vattnet rinner bort från husgrunden.
  • Är du redan klar med allt detta? Anlägg en köksträdgård! Börja med det som är enkelt och ger mycket resultat som potatis och andra rovor.
  • Gräv en stuka. Det är helt enkelt en grop på en skuggad plats med ett isolerat lock. Jordens fuktighet gör att matvarorna inte torkar ut och temperaturen är sval året runt.
keyboard_arrow_up